MINISTAR UPOZORAVA

"Opasnost od nasilja u Kataloniji"

"Ne smijemo da zanemarimo činjenicu da radikalizacija u kombinaciji s frustracijom može da preraste u nasilje", rekao je Horhe Fernandes Dias i dodao da je taj rizik "veoma realan"
2 komentar(a)
Barselona, protest, Katalonija, Foto: Reuters
Barselona, protest, Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2019. 23:29h

Španski ministar unutrašnjih poslova na opasnost od nasilja u pokrajini Kataloniji gdje je prije nedjelju dana održano simbolično glasanje o nezavinosti te oblasti.

"Ne smijemo da zanemarimo činjenicu da radikalizacija u kombinaciji s frustracijom može da preraste u nasilje", rekao je Horhe Fernandes Dias i dodao da je taj rizik "veoma realan".

Španski ministar je zbog toga pozvao narod na izuzetan oprez. 

Oko 1,8 miliona Katalonaca izjasnilo se prošle nedjelje za nezavisnost španske pokrajine Katalonije na neobavezujućem glasanju održanom uprkos protivljenju vlasti u Madridu. 

Španski premijer Mariano Rahoj, koji je ovog vikenda boravio u Brizbejnu na samitu G20, izjavio je da će po povratku posjetiti Kataloniju i objasniti građanima da ne moraju da biraju da li će biti Katalonci ili Španci. 

"Mislim da je veoma dobro biti Katalonac, Španac i Evropljanin. Ali niko ne treba da bude primoran da bira", rekao je Rahoj. 

Šef katalonske vlade Artur Mas 27. septembra je raspisao referendum o nezavisnosti, ali je dva dana kasnije Ustavni sud Španije zabranio održavanje referenduma. 

Poslije toga, katalonske vlasti su odlučile da 9. novembra bude nezvanično glasanje koje su nazvali "konsultacijama" o nezavisnosti. 

Katalonija je jedna od 17 autonomnih pokrajina Španije. Zvanično je priznata kao istorijska nacija u Katalonskom autonomnom statutu usvojenom 1979. godine u skladu sa španskim Ustavom iz 1978. godine.