NAKON PET GODINA

Grčka izronila iz recesije

Grčki bum iz 2000-ih, temeljen na korupciji i izdašnom zaduživanju, završi jeo "u suzama", zemlja je u recesiji završila ubrzo nakon izbijanja dužničke krize, a naknadne mjere štednje koje su nametnuli EU i MMF dodatno su otežale situaciju, piše Reuters
2 komentar(a)
Protest Atina, Foto: Beta/AP
Protest Atina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.02.2019. 23:49h

Grčka ekonomija je izronila iz recesije izazvane dužničkom krizom i mjerama štednje već u prvom kvartalu ove godine, a širenje se nastavilo i u druga dva kvartala, pokazuju podaci objavljeni u petak a prenosi Index.hr.

Ovo je prvi put da Grčka bilježi rast otkad je eksplodirala kriza i naciju natjerala da potraži pomoć stranih zajmodavaca.

Podaci pokazuju rast BDP-a od skromnih 0,8 odsto u prvom kvartalu, što je prvi pozitivni rezultat u posljednjih pet godina. BDP je u drugom kvartalu porastao je dodatnih 0,3 odsto a u periodu od jula do septembra 0,7 odsto.

Prema sezonski neusklađenim podacima, ekonomija je narasla za 1,7 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je više od prosječne procjene o rastu od 1,3 odsto kojeg su predvidjeli ekonomisti u anketi za Reuters.

Grčki bum iz 2000-ih, temeljen na korupciji i izdašnom zaduživanju, završi jeo "u suzama", zemlja je u recesiji završila ubrzo nakon izbijanja dužničke krize, a naknadne mjere štednje koje su nametnuli EU i MMF dodatno su otežale situaciju, piše Reuters.

Preporučujemo za Vas