Njemačka ne mora da plaća socijalu Rumunki

Jedna država mora imati mogućnost da određena socijalna davanja ukine, odlučio je sud u slučaju jedne Rumunke i njenog maloljetnog sina koji su u Lajpcigu zahtijevali socijalnu pomoć
53 pregleda 4 komentar(a)
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Berlin, Njemačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2014. 15:11h

Njemačka, pod određenim uslovima, može da ne plaća socijalnu pomoć građanima Evropske unije (EU), odlučio je danas Evropski sud u Luksemburgu.

Njemački mediji navode da se ova odluka suda sa napetošću očekivala u svim zemljama EU.

Jedna država mora imati mogućnost da određena socijalna davanja ukine, odlučio je sud u slučaju jedne Rumunke i njenog maloljetnog sina koji su u Lajpcigu zahtijevali socijalnu pomoć, takozvani "Harc IV", premda ona nije tražila posao, pa joj zato lokalni "Jobcenter" nije htio ni da isplati pomoć.

U konkretnom slučaju radi se o 25- godišnjoj Rumunki Elizabeti Dano i njenom petogodišnjem sinu sa kojim je živjela kod svoje sestre u Lajpcigu od 2010.

Rumunka, kako se kaže, nikada nije ozbiljno tražila posao i, kada joj je odbijen zahtev za "Harc IV", tužila je Njemačku Evropskom sudu u Luksemburgu.

Mediji ocjenjuju da bi današnja presuda suda mogla imati dalekosežne posljedice za njemačku socijalnu politiku i poštovanje principa slobode kretanja i nastanjivanja u okviru EU, posebno i u Velikoj Britaniji gdje se premijer Dejvid Kameron danima zalaže da se socijalna pomoć za građane EU ograniči.

Bonus video: