Novi skandal u Katoličkoj crkvi: Monahinja tvrdi da ju je silovao sveštenik

U knjizi je navela da su joj uskraćene sve slobode, kontakt sa roditeljima i prijateljima, kao i čitanje knjiga, novina, i gledanje televizije i slušanje radija
190 pregleda 4 komentar(a)
Katolički sveštenik, Foto: Shutterstock
Katolički sveštenik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.11.2014. 07:52h

Rimokatoličku crkvu u Austriji potresa nova afera zbog silovanja monahinje Doris Vagner od strane sveštenika.

Vagner je to iznijela u javnost, napisavši knjigu, da je osam godina trpjela zlostavljanje u jednom katoličkom redu u Austriji, kojem je prišla kada je imala 19 godina.

Ona je iznijela ozbiljne optužbe protiv rimokatoličke crkve, tvrdeći da ju je osam godina silovao jedan sveštenika, zbog čega je čak pokušala da izvrši samoubistvo.

Prije tri godine ona je okrenula leđa katoličkim redu i započela novi život, a danas živi u braku i izdala je knjigu u kojoj je opisala torturu koju je pretrpjela u samostanu, kao i sva zlostavljanja i silovanja.

U knjizi je navela da su joj uskraćene sve slobode, kontakt sa roditeljima i prijateljima, kao i čitanje knjiga, novina, i gledanje televizije i slušanje radija.

Vagnerova tvrdi da nije jedina koja je prošla kroz ove grozne torture, izolacije, ucjenjivanja i seksualnog zlostavljanja.

Takođe u knjizi pod nazivom "Ne više ja: priča jedne mlade monahinje" ukazuje da je zbog tortura bilo i samoubistava.

U svom djelu Vahner ne piše o kojem je samostanu riječ, ali je poznato da je ona pristupila redu "Djelo" (Das Werk).

U saopštenju "Djelo" izražava žaljenje što je Vagnerova na "tako negativan način doživjela godine u ovoj zajednici i da je mnoge pozitivne događaje, koje je imala, izbrisala".

"Djelo" je red, sa sjedištem u Bregencu, a protiv njega je optužbe iznio i jedan 35-ogodišnji Britanac, koji je šest godina bio u dominikanskom samostanu u Bregencu, sjedištu ovog reda.

U samostanu trenutno živi oko 100 monahinja i 30 monaha, kao i sveštenika.

Britanac je rekao da je došao do zaključka da je odnos prema monasima kao u jednoj sekti, da su stalno nadzirani i da ih saslušava sveštenik.

Čak na sahranu djeda ga nijesu pustili, prenio je neimenovani Britanac austrijskim medijima.

Bonus video: