Beč se prisjeća "Kristalne noći"

U noći na 10. novembar 1938. su, na teritoriji pod vlašću nacista zapaljene sinagoge, uništene radnje i stanovi Jevreja, i ubijen i povrijeđen veliki broj jevrejskih građana
139 pregleda 3 komentar(a)
Kristalna noć, Foto: Jewishvirtuallibrary.org
Kristalna noć, Foto: Jewishvirtuallibrary.org
Ažurirano: 09.11.2014. 20:19h

U Beču se svjetlosnom instalacijom i komemoracijom, građani se prisjećaju na “Kristalnu noć“, tokom koje su prije 76 godina zapaljene sinagoge.

Za žrtve novembarskog pogroma održana je misa u crkvi Ruprehtskirhe, nakon čega je održan marš tišine, kao i koncert jevrejske pjevačice Timne Brauer.

U noći na 10. novembar 1938. su, na teritoriji pod vlašću nacista zapaljene sinagoge, uništene radnje i stanovi Jevreja, i ubijen i povrijeđen veliki broj jevrejskih građana.

U Beču je do 9.novembra 1938. postojalo šest jevrejskih hramova, 18 jevrejskih udruženja sa svojim klupskim sinagogama i 78 molitvenih prostora.

U toku višednevnog pogroma su uništene 42 sinagoge i molitvena prostora, uhapšeno je 6.547 bečkih Jevreja, a oko 4.000 njih odvedeno je u koncentracioni logor Dahau.

Ove godine se jevrejska zajednica prisjeća ovog stravičnog događaja pod motom Noć osvetljenih sinagoga.

Godina 1938. ne smije se nikada više dogoditi. Ne smijemo zaboraviti na prošlost ako se u Evropi ponovo prekoračuju granice morala i na izlozima jevrejskih radnji ispisuju pogrdne reči protiv Jevreja“, upozorava Zajednica.

Na 16 mjesta oko istorijskih lokacija nekadašnjeg geta i srušenih sinagoga u 2. bečkom okrugu, projektovani su stubovi svjetla, uz holografsku projekciju nekadašnjeg najvećeg jevrejskog hrama zapaljenog u “Kristalnoj noći“.

Bonus video: