Strani plaćenici ubuduće možda ostaju bez državljanstva

"Smatram da je s aspekta bezbjednosti Slovačke nužno da takve aktivnosti sankcionišemo na samo u krivičnom već i u upravnom postupku", kazao je Hlina
73 pregleda 1 komentar(a)
Slovačka, Foto: Shutterstock
Slovačka, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2014. 09:42h

Slovaci dobrovoljci ili plaćenici na inostranim ratištima ubuduće će možda ostajati pored dosadašnjih kazni, do osam godina zatvora koliko im prijeti, i bez slovačkog državljanstva.

Slovačkom parlamentu upućen je na razmatranje predlog nezavisnog poslanika Alojza Hlina da se Slovacima, koji ratuju u tuđim zemoljama, ukine državljanstvo.

Predlog je posljedica sve većeg učešća stranaca, bilo dobrovoljaca, bilo plaćenika, u sukobu u Ukrajini i u redovima Islamske države u Siriji i Iraku.

"Povratak tih građana nakon što su se bavili raznim terorističkim i ekstremističkim aktivnostima u inostranstvu predstavlja rizik po bezbjednost i Slovačke i Evropske unije. Smatram da je s aspekta bezbjednosti Slovačke nužno da takve aktivnosti sankcionišemo na samo u krivičnom već i u upravnom postupku", kazao je Hlina.

Prema sadašnjem zakonu Slovaci ostaju bez državljanstva ukoliko to sami zatraže ili ukoliko zatraže sami tuđe državljanstvo. Ovaj drugi povod, gubitak slovačkog automatski nakon sticanja stranog državljanstva, pokušava bez uspjeha da izmijeni slovačka opozicija.

Uveden je prije nekoliko godina kao reakcija na mađarski zakon koji od 2011. godine olakšava sticanje dvojnog državljanstva Mađarima u dijaspori. Na osnovu tog paragrafa slovačko državljanstvo je do sada izgubilo 907 građana koji su iz raznih razloga, nekada i zbog spajanja porodice stekli i državljanstvo strane države.

Bonus video: