Protesti protiv katalonskog referenduma: "Ne poštuje se vladavina prava ni istinska volja naroda"

Protesti su uglavnom bili mirni, ali je u Barseloni došlo do koškanja pristalica i protivnika izjašnajvanja o nezavisnosti Katalonije
1 komentar(a)
Plakat protiv glasanja u kataloniji, Foto: Facebook
Plakat protiv glasanja u kataloniji, Foto: Facebook
Ažurirano: 08.11.2014. 17:08h

Protesti protiv izjašnjavanja o nezavisnosti Katalonije održani su danas u više španskih gradova na poziv organizacije Slobodni i jednaki (Libres e Iguales).

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Mario Vargas Ljosa u Madridu je pred nekoliko stotina ljudi pročitao saopštenje te organizacije u kojem se za sjutrašnje izjašnjavanje navodi da ne poštuje "vladavinu prava niti istinsku volju naroda".

Organizacija Slobodni i jednaki, koja okuplja intelektualce i uticajne ličnosti, održalo je proteste u 52 španska grada, rekao je poslanik vladajuće Narodne parijte Kaetano Alvares de Toledo.

Protesti su uglavnom bili mirni, ali je u Barseloni došlo do koškanja pristalica i protivnika izjašnajvanja o nezavisnosti Katalonije.

U Kataloniji će sjutra, uprkos zvaničnoj zabrani održavanja referenduma o nezavisnosti te španske pokrajine, biti održano neobavezujuće glasanje koje neće biti zakonski priznato.

Na poziv katalonske vlade Artura Masa, 5,4 miliona od ukupno 7,5 miliona stanovnika Katalonije, pozvano je da odgovori na dva pitanja - "Da li želite da Katalonija bude država? Ako želite, da li ta država treba da bude nezavisna?"

Ustavni sud Španije je u dva navrata zabranio održavanje referenduma, uz ocjenu da pokrajine ne mogu da organizuju glasanje čiji bi rezultat uticao na cio španski narod.

Bonus video: