AP: 80 ruskih vojnih vozila krenulo ka istoku Ukrajine

Jedan ukrajinski vojnik je poginuo, a 15 je ranjeno u sukobima ukrajinskih snaga sa proruskim snagama u protekla 24 sata, saopštila je danas ukrajinska vojska
2 komentar(a)
Proruski pobunjenik, Foto: Reuters
Proruski pobunjenik, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2014. 15:05h

Oko 80 vojnih vozila bez oznaka krenulo je prema regionima u istočnoj Ukrajini, koje pod kontrolom drže proruski pobunjenici, javio je izvještač agencije AP.

Jedna kolona vozila navodno je krenula jutros prema Donjecku, a dvije prema gradu Snižne.

U koloni su bili oklopni transporteri i transportni kamioni.

Ukrajinski zvaničnici su ove sedmice saopštili da su proruski pobunjenici iz Rusije dobili pomoć i naoružnju i da su na istok Ukrajine poslati ruski vojnici, ali je Moskva to odlučno negirala.

Uprkos dogovoru o prestanku vatre, sukobi na istoku Ukrajine se nastavljaju.

Jedan ukrajinski vojnik je poginuo, a 15 je ranjeno u sukobima ukrajinskih snaga sa proruskim snagama u protekla 24 sata, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Vojnici su ranjeni pošto su položaji ukrajinske vojske oko zone sukoba izložene neprekidnom bombardovanju, dodaje se u saopštenju koje prenosi AFP.

Iz sjedišta samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) rečeno je da su sukobi u regionu Donjecka manje intenzivni, ali da su borbe u regionu Luganska nastavljene.

Međutim sukobi su nastavljeni u zapadnom dijelu regiona Luganska, gde ukrajinske snage gađaju položaje proruskih sjnaga i stambene oblasti.

Ukrajinska vojska je sredinom aprila pokrenula ofanzivu protiv proruskih snaga u istočnoj Ukrajini.

Zaraćene strane su postigle sporazum o primirju 5. septembra na sastanku trilaterlane Kontakt grupe o Ukrajini u Minsku. Memorandum o detaljiima primjene prekida vatre usvojen je na drugom sastanku Kontakt grupe 19. septembra.

Od tada obije strane u sukobu optužuju jedna drugu za kršenje primirja.

Drobiševski: U Rusiji više od 40.000 ukrajinskih izbjeglica

Više od 40.000 izbeglica iz Ukrajine je u prihvatilištima u Rusiji, izjavio je predstavnik ruskog ministarstva za vanredne situacije Aleksandar Drobiševski.

"U Rusiji ima 844 objekata za privremeni smještaj gdje boravi više od 40.000 ukrajinskih državljana koji su morali da napuste domovinu, a među njima je skoro 12.500 djece. U tim prihvatilištima izbeglice dobijaju sve što im je potrebno, uključujući medicinsku i psihološku pomoć", rekao je on.

Drobiševski je kazao da je ministarstvo za vanredne situacije isporučilo humanitarnu pomoć u region Donjecka u jugoistočnoj Ukrajini, prenosi TAS S.

U periodu od 23. avgusta do 4. oktobra šest konvoja je isporučilo više od 7.600 tona humanitarne pomoći u Donjeck i Lugansk.

"Pomoć je sadržala hranu, vodu, posteljinu, agregate, filtere za vodu, lekove i gorivo", dodao je Drobiševski.

Ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov je ranije izjavio da će uskoro krenuti sedmi konvoj humanitarne pomoći za region Donjecka pošto su obavljene sve formalnosti.

Bonus video: