Slovenija: Cerar najavio borbu protiv odliva finansijske imovine u poreske oaze

0 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Beta-AP
Miro Cerar, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.11.2014. 14:52h

Slovenački premijer Miro Cerar najavio je da će biti formirana posebna radna grupa koja će ispitati koliko je imovine iz Slovenije skriveno u poreskim oazama u svijetu.

"Zauzeću se za to da se uz pomoć stranih stručnjaka prouči odliv finansijske imovine u inostranstvo, posebno u poreske oaze", rekao je Cerar za ljubljansko Delo.

On je naveo da je državu ubuduće potrebno zaštititi od takvih rizika i dodao da neće dopustiti da se ta akcija pretvori u "lov na vještice" i hajku protiv privrednika, prenosi Capital.ba.

Cerar je ocijenio da će naredna godina biti presudna za nastojanje njegove Vlade da osigura fiskalnu stabilizaciju i pozvao sindikate da smire retoriku i pristanu na štednju u javnom sektoru.

"Vremena su zahtjevna i teška, svuda moramo da štedimo, pa i sindikati moraju dati svoj prilog da se država stabilizuje i trendovi promijene nabolje", upozorio je Cerar.

Kada je riječ o privatizaciji državne imovine, Cerar je rekao da će ona biti nastavljena, ali da će Vlada uraditi stratešku analizu tog procesa i neće prodavati za državu važnu infrastrukturu.

Cerar je najavio da će Ljubljana povećati svoju aktivnost na zapadnom Balkanu kako bi doprinijela njegovoj stabilizaciji.

"Slovenija se u budućnosti vidi kao partner Njemačke, Austrije i drugih država u procesu evropeizacije zapadnog Balkana. Na to blagonaklono gleda i njemački kancelar Angela Merkel koja je takvo viđenje uzela na znanje", objasnio je Cerar.

Bonus video: