Zbog prodaje droge preko interneta uhapšeno 17 ljudi

Holandsko tužilaštvo saopštilo je da su hapšenja izvršena u SAD, Irskoj i Njemačkoj...
65 pregleda 0 komentar(a)
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
haker, špijuniranje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 08.11.2014. 12:28h

Policijske službe više zemlja u globalnoj akciji protiv ilegalnih sajtova, preko kojih je prodavana droga, oružje i ostali ilegalni proizvodi uhapsile su 17 ljudi.

Akcija "Onymous" koju su sproveli Europolov evropski centar za sajber kriminal, FBI i Američki cenzar za imigraciju i carinu, HSI i Eurojust rezultirala je hapšenjem prodavaca i administratora online prodavnica i gašenjem više od 410 servisa. Osim toga, zaplijenjeni su bitkoini u vrijednosti oko milion dolara, 180.000 eura u kešu, droga, zlato i srebro.

Holandsko tužilaštvo saopštilo je da su hapšenja izvršena u SAD, Irskoj i Njemačkoj, a šef odeljenja za sajberkriminal Evropske policijske agencije Trels Erting rekao je da su u više desetina zemlja sprovedene policijske akcije.

"Danas smo pokazali da smo sposobni da efikasno uklonimo kriminalnu infrastrukturu koja podržava ozbiljne organizovane zločine. I ne samo da uklanjamo ove servise sa interneta, ovog puta smo udarili na servise poput Tora gdje su kriminalci sebe smatrali nedodirljivim. Kriminalci mogu pobjeći, ali se ne mogu sakriti, a naš rad se nastavlja", kazao Trels Erting.

Akcija ima za cilj da se zaustavi prodaja, distribucija i promocija ilegalnih i štetnih predmeta, uključujući oružje i drogu, koji su se prodavali na "crnim" online tržištima.

Bonus video: