Katalonija sjutra simbolično o nezavisnosti

Kritičari navode da je sjutrašnje simbolično glasanje besmisleno jer će oni koji u njemu uzmu učešća velikom većinom glasati za nezavisnost
0 komentar(a)
Katalonija, referendum, Foto: Reuters
Katalonija, referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.11.2014. 10:51h

Jedna od najvećih i najbogatijih španskih regija, Katalonija, održaće sjutra simbolični referendum o nezavisnosti, uprkos oštrom protivljenju zvaničnog Madrida i njegovim nastojanjima da glasanje spriječi. Sjeveroistočna oblast Katalonije odustala je u oktobru od planova da 9. novembra održi neobavezujući referendum o nezavisnosti od Španije, pošto je sud proglasio takvo izjašnjavanje neustavnim. Lider Katalonije Artur Mas umjesto toga objavio je planove da istog dana budu održane takođe neobavezujuće "konsultacije građana", alternativno glasanje, otvoreno za svakog ko želi da se izjasni, a u čijoj će organizaciji učestvovati dobrovoljci, prenio je Rojters. Pravo glasa imaće 5,4 miliona Katalonaca i stranaca koji imaju državljanstvo, starijih od 16 godina, pred kojima će se naći dva pitanja: "Da li želite da Katalonija bude država?" i ukoliko je to slučaj, "Da li želite da ova država bude nezavisna?". Kritičari navode da je sjutrašnje simbolično glasanje besmisleno jer će oni koji u njemu uzmu učešća velikom većinom glasati za nezavisnost. Velika izlaznost mogla bi međutim da ojača poziciju Masa u njegovom nastojanju da ubijedi konzervativnog premijera Španije Marijana Rahoja da sa njim pregovara.

Katalonska vlada je saopštila da se rezultati izjašnjavanja građana očekuju u ponedjeljak, a Mas najavio da će nakon toga pisati Rahoju i tražiti nove razgovore o mogućem fiskalnom sporazumu ili čak zvaničnom referendumu. Rahoj je rekao da Katalonija ne može da održi zvanični referendum o nezavisnosti poput Škotske, jer za razliku od Britanije ima Ustav koji to zabranjuje. Ponosni na svoj katalonski jezik i kulturu i ekonomsku moć, pošto privreda Katalonije čini gotovo petinu španske ekonomije, 7,5 miliona Katalonaca već godinama traži veći stepen autonomije. Katalonija je formalno usvojila status "nacije" u Statutu iz 2006, ali je Ustavni sud Španije poništio takvu formulaciju čime je podstakao raspoloženje za traženje nezavisnosti. Ekonomska kriza koja je pogodila Španiju povećala je nezaposlenost u Kataloniji, kao i dugovanja, ali je Rahoj 2012. odbacio zahtjev Masa da Kataloniji budu data veća ovlašćenja u pogledu poreske politike i potrošnje. Zamjenica premijera Soraja Saens de Santamarija nazvala je sjutrašnje simbolično izjašnjavanje Katalonije o nezavisnosti "pravnom prevarom", pošto je Ustavni sud u utorak naložio katalonskoj vladi da od glasanja odustane. Katalonska vlada, međutim, smatra simbolično glasanje legalnim, a Mas je pozvao građane da izađu u velikom broju i "pruže veliku lekciju demokratije". Ministar pravde Španije Rafael Katala izjavio je u četvrtak, da dokle god katalonska vlada direktno ne učestvuje u procesu, "niko ne može da spriječi građane da iskažu svoju slobodu izražavanja".

Artur Mas

Političke partiije i udruženja u Kataloniji koja se protive nezavisnosti planiraju da glasanje bojkotuju. "Ono je nelegalno, nelegitimno i antidemokratsko i mi nećemo učestvovati u antidemokratskom procesu", rekao je Matijas Alonso iz Građanske partije. Glasanju se protivi i Udruženje Građansko društvo Katalonije, osnovano u aprilu, koje je takom nedavnog sastanka sa premijerom Rahojem pozvalo na "obnovu španske demokratije i insititucija". "Kataloncima je potreban uzbudljiv projekat za Španiju, ne epski projekat poput onog što separatizam nudi, koji je veoma epski i ne mnogo racionalan", rekao je potpredsjednik tog udruženja Hose Rosinol. Prema istraživanju koje je objavio španski list "El Pais" prošle sedmice, Katalonci su podijeljeni oko glasanja, gde se 49 odsto izjasnilo protiv simboličnog referenduma, a za 44 odsto.

Bonus video: