Kremlj: Poštovanje izbora na istoku Ukrajine ne znači priznavanje

Zapadni lideri su tražili od ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne prizna te izbore, za koje smatraju da predstavljaju kršenje jedinstva Ukrajine i sporazum o primirju
0 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.11.2014. 17:10h

Zvaničan stav Rusije prema nedavnim izborima u samoproklamovanim narodnim republikama u Donjecku i Lugansku je da ih "poštuje", što ne znači da ih "priznaje", izjavio je savjetnik ruskog predsjednika Juri Ušakov, prenijela je agencija RIA Novosti.

Ušakov je rekao da je stav Moskve izražen u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova u kojem je namjerno iskorištena riječ "poštuje".

Upitan da li se riječi "poštovati" i "priznati" mogu podjednako iskoristiti za izbore na istoku Ukrajine, Ušakov je rekao da su to "različite riječi".

Zapadni lideri su tražili od ruskog predsjednika Vladimira Putina da ne prizna te izbore, za koje smatraju da predstavljaju kršenje jedinstva Ukrajine i sporazum o primirju.

Ukrajina je juče uvela pasošku kontrolu ka istočnom dijelu zemlje pod kontrolom pobunjenika. Ta odluka je donijeta dan posle najave Kijeva o obustavi socijalnih davanja za istok Ukrajine.

Vlasti u Kijevu su zauzele oštriji stav posle nedjeljih izbora u separatističkim regionima.

Bonus video: