Ruska centralna banka spremna da interveniše zbog pada rublje

Ruska valuta je od početka godine izgubila četvrtinu svoje vrijednosti zbog ukrajinske krize i zapadnih sankcija koje sve teže pogađaju rusku privredu, ali i zbog masovnog odliva kapitala
61 pregleda 1 komentar(a)
Ruske rublje, Foto: Shutterstock
Ruske rublje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.11.2014. 16:50h

Ruska centralna banka saopštila je da je spremna da interveniše na tržštima pošto je danas rublja pala na najniži nivo prema euru i dolaru.

Ruska valuta je danas pala za više od tri odsto, pa je euro jutros premašio rekord od 60 rubalja, dok je dolar dostigao 48,7 rubalja, ali se oporavila posle hitnog sastanka odbora centralne banke.

Centralna banka je u saopštenju branila odluku od srede da ograniči podršku rublji koja je dnevno koštala milione, pa i milijarde dolara.

Banka je takođe izrazila spremnost da poveća intervenciju na tržištu i iskoristi druge instrumente da spriječi dalji pad rublje.

Ruska valuta je od početka godine izgubila četvrtinu svoje vrijednosti zbog ukrajinske krize i zapadnih sankcija koje sve teže pogađaju rusku privredu, ali i zbog masovnog odliva kapitala. Sve to je izazvalo povećanje cijena.

Na pad rublje uticala je i odluka centralne banke da dnevno interveniše sa 350 miliona dolara, dok su njene intervencije do skoro iznosile po više milijardi dolara.

Bonus video: