Uspjeh Londona: EU odložila traženu uplatu Britanije u budžet Unije

Novi rokovi za plaćanje određeni su za juli i septembar 2015, dok je prethodno trebalo da se cjelokupna suma plati do 1. decembra 2014, rekao je jedan evropski izvor
0 komentar(a)
Džordž Ozborn, Foto: Reuters
Džordž Ozborn, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2014. 15:44h

Evropski ministri finansija odobrili su danas Velikoj Britaniji da odloži do 1. septembra 2015. uplatu dodatnih 2,1 milijarde eura u budžet Unije, rekao je britanski ministar finansija Džordž Ozborn i pozdravio taj potez kao "pravi uspjeh" za London.

Ozborn je rekao da je dobijeno mnogo više nego što su očekivali, po izlasku sa sastanka sa svojim kolegama, i rekao da je njegovoj zemlji omogućeno da plati iznos "iz dva puta" tokom drugog dijela 2015. godine, što je posle britanskih parlamentarnih izbora u maju iduće godine.

Takođe je rekao da su dobili da prepolove traženi iznos od 2.1 milijardu eura i da će konačni račun za Britaniju biti "oko" milijardu eura.

"Umjesto da platimo račun mi smo ga prepolovili, i odložili njegovo plaćanje", rekao je Ozborn. "Dobili smo odlaganje, nećemo platiti kamatu i uspjeli smo da promijenimo pravila da se tako nešto ne bi ponovilo", dodao je on.

Novi rokovi za plaćanje određeni su za juli i septembar 2015, dok je prethodno trebalo da se cjelokupna suma plati do 1. decembra 2014, rekao je jedan evropski izvor.

Međutim izvori sa sastanka navode da je iznos koji Britanija treba da plati ostao nepromijenjen.

Britanski premijer Dejvid Kameron ranije je izjavio da je "neprihvatljivo" da njegova zemlja plati tu sumu do 1. decembra i pored prijetnji sankcijama iz Brisela i kritika predsjednika nove Evropske komisije Žan-Kloda Junkera.

Bonus video: