Kijev: Preko 30 tenkova ušlo u Ukrajinu iz Rusije

“Možemo da potvrdimo skorije povećanje broja ruskih vojnika i opreme duž istočne granice Ukrajine," rekao je zvaničnik NATO za Rojters. “Ukoliko prelazak preko granice bude potvrđen, to će biti još jedan dokaz ruske agresije i direktne umiješanosti u destabilizaciju Ukrajine”.
55 pregleda 15 komentar(a)
Ukrajina tenkovi, Foto: Reuters
Ukrajina tenkovi, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2014. 15:14h

Kolona od 32 tenka je ušla u Ukrajinu iz Rusije, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane, javlja agencija Frans-pres.

Portparol Ministarstva Andrij Lisenko je naveo da konvoj čine 32 tenka, 16 haubica i 30 kamiona puna vojske i opreme.

Oni su ušli u regiju Lugansk koju kontrolišu separatisti, a potom je ušla i kolona u kojoj su bili kamioni i tri mobilna radara.

NATO je zabilježio rast broja ruskih vojnika i vojne opreme duž ukrajinske granice i trenutno razmatra informaciju da su ruski tenkovi prešli preko granice u istočnu Ukrajinu, kazao je danas za Rojtersneimenovani vojni zvaničnik NATO. “Možemo da potvrdimo skorije povećanje broja ruskih vojnika i opreme duž istočne granice Ukrajine”.

“Ukoliko prelazak preko granice bude potvrđen, to će biti još jedan dokaz ruske agresije i direktne umiješanosti u destabilizaciju Ukrajine”, kazao je.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kazao je danas da je rekao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u telefonskom razgovoru da su nasilje na istoku Ukrajine u kojima učestvuju separatisti eskalira zbog “znatnog” kršenja sporazuma o prekidu vatre od 5. septembra.

Stalni članovi Savjeta bezbjednosti Rusije i Vladimir Putin razgovarali su danas u Moskvi o pogoršanju situacije u Donbasu, saopštio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov. „Razmotrena su socijalno-ekonomska i međunarodna pitanja i pogoršanje situacije u Donbasu, pošto oružane snage Ukrajine ne poštuju režim prekida vatre“, rekao je Peskov. Prema njegovim riječima, razgovarano je i o međunarodnim pitanjima u kontekstu Putinove predstojeće posjete Kini i Australiji i učestvovanju na samitima APEK i G20. Najmanje 22 civila i vojnika ranjeno je u najnovijem sukobu između proruskih i ukrajinskih snaga u Donjecku u jugoistočnoj Ukraniji, saopštili su danas zvaničnici. Kancelarija gradonačelnika Donjecka, najvećeg grada pod kontrolom proruskih snaga, objavila je da su tokom noći granatirana dva dijela tog grada koja se nalaze preko puta uništenog aerodroma koji još drže ukrajinske snage. "Kao rezultat sukoba 15 ljudi je zadobilo rane od šrapnela različitog stepena", sapštila je pres služba gradske skupštine. Za sada nije poznato da li se taj podatak odnosi samo na civile ili i na pripadnike proruskih snaga, prenose agencije. Portparol ukrajnskih snaga je izjavio da su proruske snage tokom noći napale položaje oko Luganska, dva puta su koristile raketne sisteme Grad i više puta granate. Sedam vojnika je ranjeno improvizovanom eksplozivnom napravom dok su bili u patrolu blizu sela Sokolnjiki, u regionu Luganska. "Situacija oko aerodroma u Donjecku i dalje je napeta. Ova strateška lokacija je i dalje pod našom kontrolom", saopštila je pres služba ukrajinske vojske.

Bonus video: