Kopač: Da je do Poljske, sankcije Rusiji bile bi pooštrene

Premijerka oštro upozorila opoziciju da Poljska mora da pomogne Ukrajini da se izbori za mir, a ne da joj pomogne da dobije rat
4 komentar(a)
Eva Kopač, Foto: Reuters
Eva Kopač, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.11.2014. 16:51h

Kada bi zavisilo od Poljske, zalagali bi se za pooštravanje sankcija Rusiji jer to je ciljana stvar koju oni osjećaju, izjavila je danas u Varšavi predsjednica Vlade Poljske Eva Kopač i rekla da se moraju boriti za mir u Ukrajini.

Premijerka je nakon današnjeg predstavljanja spoljne politike njene vlade u Sejmu poljskog parlamenta oštro, međutim, upozorila opoziciju da Poljska mora da pomogne Ukrajini da se izbori za mir, a ne da joj pomogne da dobije rat.

"Zaista sam se naježila kada sam čula da mi treba da pomognemo Ukrajini da pobijedi u ratu. Smatram da je obaveza poljske politike da se izbori za mir u Ukrajini. Vjerujte mi, Ukrajinci ne žele ništa drugo više od mira. I građani i vlasti", kazala je Eva Kopač.

Premijerka je upozorila opoziciju da Poljska ne bi trebalo da provocira, ni da teži da pomaže Ukrajini u ratu već da se angažuje i bori da kod istočnog susjeda bude mir.

Šef poljske diplomatije Gžegož Shetina predstavljajući spoljnu politiku vlade Eve Kopač u narednih godinu dana, da kraja mandata izrazio je veliko uznemirenje razvojem događaja u Ukrajini i zatezanjem odnosa sa Rusijom koje izrazito opasno pogoršavaju bezbjednost Poljske.

"Ova godina ostaće upisana u istoriji kao godina u kojoj je na 100. godišnjicu izbijanja Prvog svjetskog rata Rusija dovela u pitanje poredak u Evropi nakon kraja hladnog rata. Osporeni su principi nepromenljivosti granica, nekorišćenja sile u međunarodnim sporovima i suvereniteta država", kazao je Shetina.

Šef poljske diplomatije obećao je Ukrajini da će joj Poljska pomagati a takođe dosljedno stajati uz nju i njeno pravo da izabere svoj put a podsjetio je i da je sama Rusija dobijala ponude široke saradnje sa Evropom ali da ih je odbacila.

"Umjesto jezika saradnje naš istočni susjed odabrao je jezik agresije, rukovodeći se koncepcijom sfere uticaja i dajući primat sili u rješavanju međunarodnih odnosa", kazao je Shetina.

Poljska po riječima šefa svoje diplomatije odbija da pristane na dizanje novih gvozdenih zavjesa, takođe i one koje bi bila dignuta na rijeci Bug na granici Poljske i Ukrajine.

"Ne želimo reprizu hladnog rata, ne želimo dizanje novih gvozdenih zavjesa, ni one pomjerene na Bug ili Dnjepar. Evropa u 21. vijeku zaslužuje mir i ne smije da ponavlja greške minulih stoljeća. Ni takve kao što je upotreba sile protiv slabijih, narušavanje njihovog teritorijalnog integriteta, destabilizacija situacije u regionu. Na to nikada ne može da se pristane", kazao je Shetina.

Bonus video: