Gorbačov: Braniću Putina

"Odlučno ću stati u odbranu Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina" na političkom forumu koji će biti održan u nedjelju u okviru obeležavanja 25 godina od rušenja Berlinskog zida
4 komentar(a)
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Mihail Gorbačov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.11.2014. 12:44h

Nekadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov rekao da će braniti poziciju ruskog predsjednika Vladimira Putina po pitanju ukrajinske krize.

"Odlučno ću stati u odbranu Rusije i njenog predsjednika Vladimira Putina" na političkom forumu koji će biti održan u nedjelju u okviru obeležavanja 25 godina od rušenja Berlinskog zida, rekao je Gorbačov ruskoj agenciji Interfaks.

On je ocijenio da "Putin danas bolje nego bilo ko brani interese Rusije". "Naravno, u njegovoj politici ima toga što izaziva kritike. Ali, ne želim da to radim i ne želim da to bilo ko drugi to radi", dodao je Gorbačov. Nemačka u nedelju obilježava 25 godina od rušenja Berlinskog zida, a svečanosti prisustvuju njemačka kancelarka Angela Merkel, Gorbačov, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc i nekadašnji lider poljskog sindikata Solidarnost i predsjednik Poljske Leh Valensa.

Taj skup se organizuje u trenutku kada su Rusija i zapadne zemlje suočene s najozbiljnijom krizom u odnosima od kraja hladnog rata zbog ukrajinske krize. "Rusija je uspostavila nove odnose (nakon raspada Sovjetskog Saveza) i nove strukture saradnje. I sve je bilo u redu, ali to se nije svidjelo svima u SAD. SAD imaju druge planove, potreban im je kontekst koji će omogućiti da se svuda miješaju", rekao je Gorbačov, inače, dobitnik Nobelove nagrade za mir.

On je izrazio uvjerenje da je ukrajinski problem "samo izgovor koji SAD koriste da bi se miješale" u poslove drugih zemalja.

Bonus video: