Valensa: Putin je svijetu objavio rat

Nekadašnji vođa otpora Poljaka komunističkom režimu i statusu Poljske kao satelita Sovjetskog saveza ocijenio je da Putin u međunarodnim odnosima koristi nedozvoljene metode
17 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Reuters
Leh Valensa, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2014. 08:11h

Bivši poljski predsjednik, dobitnik Nobelove nagrade za mir Leh Valensa, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je objavio rat svijetu.

Valensa smatra da Putin ne poštuje međunarodne obaveze Rusije prema Ukrajini i garancije njene teritorijalne cjelovitosti koje je dala.

"Situacija na istoku je sada veoma opasna. Kada se predavalo nuklearno oružje, velike sile dale su garancije teritorijalne cjelovitosti Ukrajine a on je to osporio, prekršio je taj sporazum i objavio rat svijetu", smatra Valensa.

Nekadašnji vođa otpora Poljaka komunističkom režimu i statusu Poljske kao satelita Sovjetskog saveza ocijenio je da Putin u međunarodnim odnosima koristi nedozvoljene metode. "Evropa i svijet su odgovorni i gledaju da izbjegnu konfrontaciju, a on navaljuje s tim svojim kršem od oružja. To je jako opasno, moramo da budemo solidarni i ispravno odgovorimo", rekao je Valensa.

Novi šef Biroa odbrambenih inicijativa Romuald Šeremetjev, za razliku od Valense ocijenio je da Rusiji nije stalo do rata, jer je svjesna da može da se mjeri sa NATO jedino u nuklearnom potencijalu, a ne i po konvencionalnom, gdje je prednost daleko na strani NATO-a, a posebno SAD. "Rusija želi da uđe na teritoriju države NATO i proveri u kojoj mjeri će NATO reagovati. Sjajan teren za takav eksperiment su baltičke zemlje gdje postoji velika ruska manjina. Rusija želi da se pomjera na Zapad milimetar po milimetar, ne metar po metar", istakao je Šeremetjev.

Bonus video: