Zaharčenko pobjednik izbora u Donjecku i Lugansku: "Ukrajina ne želi mir, igra dvostruku igru"

"Odnosićemo se prema Rusiji i predsjedniku (Vladimiru) Putinu na osnovu njihovih izjava da jedinstvo Ukrajine ne može biti dovođeno u pitanje", napisao je Štajnmajer na svom Tviter nalogu
78 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Reuters
Aleksandar Zaharčenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.11.2014. 10:45h

Premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko proglasio je sinoć pobjedu na izborima u oblastima Donjecka i Luganska, optuživši Kijev da ne želi mir na istoku Ukrajine.

"Ukrajina ne želi mir, kako to zna da tvrdi. Očigledno je da igra dvostruku igru", rekao je Zaharčenko novinarima, prenijela je agencija AFP.

Zaharčenko je rekao da su vlasti Donjecka spremne da razgovaraju sa svakim ko je voljan da sluša.

"Danas smo načinili još jedan korak u izgradnji republike. Spremni smo da razgovaramo sa svakim ko može to da učini razumno i ko je spreman na to", kazao je Zaharčenko, prenijela je agencija Ria novosti.

Na osnovu 50 odsto prebrojanih glasačkih listića, Zaharčenko je na predsjedničkim izborima osvojio 70 odsto glasova, dok njegova partija vodi i na parlamentarnim izborima sa više od 60 odsto glasova.

Centralna izborna komisija Donjecka saopštila je da je na izborima učestvovalo više od milion glasača, javila je ruska agencija Ria Novosti.

Njemačka poziva Rusiju da poštuje jedinstvo Ukrajine

Ministar inostranih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer pozvao je danas Rusiju da poštuje "jedinstvo Ukrajine".

"Odnosićemo se prema Rusiji i predsjedniku (Vladimiru) Putinu na osnovu njihovih izjava da jedinstvo Ukrajine ne može biti dovođeno u pitanje", napisao je Štajnmajer na svom Tviter nalogu, preneo je AFP.

On je naveo da "izbori održani u suprotnosti sa sadržajem i duhom sporazuma u Minsku" koji je imao za cilj postizanje mira na istoku Ukrajine.

Moskva je saopštila je poštuje rezultate izbora u regionu Donbasa na istoku Ukrajine, a Evropska unija smatra da su oni prepreka miru u toj oblasti i neće ih priznati.

Bonus video: