Ponti pripao prvi krug izbora za šefa države u Rumuniji

Novog predsjednika Rumunije očekuju brojni izazovi, prije svega na polju ekonomije koja je u recesiji i u borbi protiv široko rasprostranjene korupcije, ocjenjuju analitičari
0 komentar(a)
Viktor Ponta, Foto: Beta/AP
Viktor Ponta, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.11.2014. 07:38h

Premijer Rumunije Viktor Ponta pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora u kojem je dobio više glasova od svog najvećeg rivala, kandidata Hrišćanskoliberalne partije Klausa Joanisa, pokazali su prvi rezultati glasanja.

Ponta je, prema tim rezultatima, osvojio između 38,2 i 41,5 odsto glasova, dok je Joanisu pripalo između 31,2 odsto i 32,1 odsto glasova.

Joanis je potomak njemačke manjine i aktuelni popularni gradonačelnik Sibiua, grada u Transilvaniji.

Ponta i Joanis će se najvjerovatnije naći u drugom krugu izbora za predsjednika, koji će biti održan 16. novembra.

Na predsjedničkim izborima u Rumuniji učestvovalo je 14 kandidata.

Ponta (42), lider vladajuće Socijaldemokratske partije (PSD), je i prema ranijim anketama bio u priličnom vođstvu u odnosu na ostalih 13 kandidata.

Izbori se smatraju ključnim testom za Rumuniju koja, nakon dvogodišnje parališuće kohabitacije između političkih protivnika Ponte i predsjednika Trajana Baseskua, mora što prije da sprovede reforme, naročito u javnoj administraciji.

Novog predsjednika Rumunije očekuju brojni izazovi, prije svega na polju ekonomije koja je u recesiji i u borbi protiv široko rasprostranjene korupcije, ocjenjuju analitičari.

Predizbornu kampanju obilježile su brojne krivične prijave, uzajamna optuživanja i najave korupcionaških istraga protiv mnogih saradnika premijera Ponte. Iako premijer ima izvršna ovlašćenja, predsjednik imenuje premijera, sudije, tužioce, šefove obavještajnih službi i može da zaustavi vladine predloge.

Bonus video: