NAJNOVIJE ANKETE

Kasno je: Sada bi 52 posto Škota glasalo za nezavisnost

Novo glasanje o budućnosti Škotske moglo bi da se održi 2017. godine, ako se Velika Britanija odluči za napuštanje Evropske unije
0 komentar(a)
Škotska, Foto: Shutterstock
Škotska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.11.2014. 20:00h

Svega šest nedjelja poslije referenduma o nezavisnosti Škotske, rezultati posljednje ankete navode da bi 52 posto Škota podržalo napuštanje Velike Britanije, javlja B92.

Ovakvi rezultati daju za pravo separatističkoj Škotskoj nacionalnoj partiji, koja želi ubrzo da organizuje novo izjašnjavanje, nakon prethodnog na kojem se 55 posto građana Škotske odlučilo za ostanak u sastavu Velike Britanije.

Novo glasanje o budućnosti Škotske moglo bi da se održi 2017. godine, ako se Velika Britanija odluči za napuštanje Evropske unije, a takva odluka bi išla na ruku Škotima, koji su u većoj mjeri opredijeljeni prema eurointegracijama od Engleza, podsjeća B92.

Rezultati istraživanja ne idu na ruku Laburističkoj partiji, svega 22 posto Škota vjeruje da ona zastupa njihove interese, a taj procenat je značajno opao poslije odlaska Džoane Lamont, lidera škotskih Laburista.

Favorit za njenog nasljednika Džim Marfi naveo je da je Laburistička partija ostala bez vizije budućnosti za Škotsku.

"Ako Laburistička partija želi da pobijedi mora da promijeni sebe. Škoti žele promjenu i njihovo mišljenje je jasno", rekao je Marfi, a prenosi B92.

Škoti su se izjasnili za ostanak u okviru Velike Britanije na nedavnom referendumu, sa 55 prema 45 posto.