Lajčak: Rusija suviše velika da je EU ignoriše

"Nije dovoljno uperiti prst u Rusiju. Dajmo, kažimo šta smo mi uradili loše, a moglo je drugačije. To što je za Rusiju bio politički proces za nas su bile birokratske vježbe"
2 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Foto: Boris Pejović
Miroslav Lajčak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.11.2014. 13:22h

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak upozorio je da je Rusija suviše veliki globalni igrač da bi Evropska unija mogla da je ignoriše i da Evropa mora takođe da potraži gdje je ona pogriješila u potezima prema Rusiji.

"Nije dovoljno uperiti prst u Rusiju. Dajmo, kažimo šta smo mi uradili loše, a moglo je drugačije. To što je za Rusiju bio politički proces za nas su bile birokratske vježbe", kazao je Lajčak slovačkoj agenciji TASR.

Slovački ministar ocijenio je da su odnosi Brisela i Moskve sada najgori od kraja hladnog rata i da je greška EU to što nije shvatila političku dimenziju situacije oko Ukrajine i nije bila u stanju da na nju adekvatno reaguje.

"Unija nije prihvatala signale da je Moskva uznemirena približavanjem zemalja Istočnog partnerstva Uniji i da potpisivanje sporazuma o pridruživanju tumači kao prijetnju", rekao je Lajčak.

Takođe, kao pogrešan korak Brisela, Lajčak vidi to što nije potpisan sporazum o pridruživanju u vrijeme kada je za to bio spreman tadašnji predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič, nego je Brisel postavio uslov da bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko bude puštena iz zatvora.

"Time smo sudbinu jedne osobe uzdigli iznad sudbine cijele zemlje i to nam se kasnije osvetilo", rekao je Lajčak.

On je upozorio da ne postoji nikakav ugovorni okvir saradnje sa Rusijom koji bi obuhvatio svu kompleksnost sadašnjih odnosa EU-Rusija, izuzev starog sporazuma iz 1997. godine u kome Rusija, kao i u ostalim dokumentima figurira kao strateški partner EU, iako to realno nije.

"Rusija je suviše velika da bi EU mogla da je ignoriše. Ona je globalni igrač i stalni član Savjeta bezbjednosti, učestvuje u rješavanju niza međunarodnih problema kao što su Avganistan, terorizam, Iran, razoružanje. To ne može da se baci preko palube", kazao je Lajčak agenciji TASR.

Bonus video: