Atina: Više od 25.000 na protestu protiv mjera štednje

"Vlasti treba ponovo da otvore fabrike, nova radna mjesta kako bi došlo do privrednog rasta", rekao je bivši radnik fabrike Koka-Kole u Solunu, koja je zatvorena prošle godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.11.2014. 17:05h

Više od 25.000 ljudi okupilo se danas u Atini protiv strogih mjera štednje grčke vlade na poziv sindikata bliskog Komunističkoj partiji, saopštila je atinska policija.

"Mi nismo samo brojevi, već zaslužujemo uslove za ljudski život", uzvikivali su demonstranti ispred grčkog parlamenta.

Predstavnici nekoliko grčkih sindikata iz javnog i privatnog sektora iz cijele Grčke okupilo se danas zbog velike stope nezaposlenosti i neplaćanja 500.000 zaposlenih posljednjih nekoliko mjeseci.

"Vlasti treba ponovo da otvore fabrike, nova radna mjesta kako bi došlo do privrednog rasta", rekao je bivši radnik fabrike Koka-Kole u Solunu, koja je zatvorena prošle godine.

Sindikati su na skupu pozvali na generalni štrajk 27. novembra u Grčkoj, u znak protesta što su stroge mjere štednje navedene u nacrtu budžeta za 2015. godinu.

Prema nacrtu budžeta, koji će biti predstavljen u parlamentu do kraja mjeseca, predviđene su poreske olakšice, ali se nastavlja politika stroge mjere štednje i smanjenja javne potrošnje.

Grčka recesija koja se pojavila posle svjetske finansijske krize 2008. godine, ukorijenila se od 2010. godine u toj zemlji s dužničkom krizom.

Pod finansijskim nadzorom stranih kreditora od 2010. godine i uvođenja drastičnih mjera štednje, Grčka je dobila kredit od više od 240 milijardi eura.

Galerija

Bonus video: