Putin posthumno odlikovao direktora francuskog Totala

Posle De Maržerijeve pogibije, Putin je rekao da je "izgubio pravog prijatelja" posvećenog razvoju rusko-francuskih odnosa
70 pregleda 0 komentar(a)
Kristof de Maržeri, Foto: Beta/AP
Kristof de Maržeri, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.11.2014. 16:02h

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je posthumno odlikovao Kristofa de Maržerija, generalnog direktora francuske kompanije Total, koji je 20. oktobra poginuo u avionskoj nesreći na moskovskom aerodromu Vnukovo.

"Dodjeljujem Medalju časti francuskom građaninu Kristofu de Maržeriju zbog njegovog doprinosa u razvoju francusko-ruskih ekonomskih i kulturnih odnosa", navodi se u dekretu Kremlja, koji je Putin potpisao.

Posle De Maržerijeve pogibije, Putin je rekao da je "izgubio pravog prijatelja" posvećenog razvoju rusko-francuskih odnosa.

Rusija je ključna zemlja za Total, koji je prisutan u toj zemlji od 1991. godine i ima za cilj da Rusija postane njen glavni izvor proizvodnje ugljovodonika do 2020. godine.

Privatni avion u kojem je bio De Maržeri, sudario se pri polijetanju s vozilom za uklanjanje snijega na aerodromu Vnukovo. U nesreći je poginuo direktor francuske firme, kao i sva tri člana posade.

Ruske vlasti su podigle optužnicu protiv pet radnika aerodroma zbog "kršenja propisa bezbjednosti što je uzrokovalo smrt iz nehata najmanje dve osobe".

Ukoliko se dokaže njihova krivica, optuženim osobama prijeti zatvorska kazna do pet godina.

Bonus video: