Misteriozni incidenti u Francuskoj: Bespilotne letjelice nadlijeću nuklearke

Prema francuskom zakonu je zabranjeno letjeti u prečniku od pet kilometara oko nuklearne elektrane i za kršenje ove zabrane zaprijećena je jednogodišnja zatvorska kazna i novčana globa od 75.000 eura
75 pregleda 0 komentar(a)
Nuklearna elektrana, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2014. 14:56h

Bespilotne letjelice proletjele su iznad još pet nuklearnih elektrana u Francuskoj, saznao je AFP iz dva izvora.

To je najnoviji u nizu takvih misterioznih incidenata širom Francuske.

Letjelice su prelijetele iznad dvije nuklearke na sjeveru Francuske, dvije u centru i jedne na istoku te zemlje juče od 19 sati po lokalnom vremenu do ponoći, navode izvori francuske agencije.

Ovo je najnoviji u nizu incidenata u kojima su letjelice prelijetale nuklearne elektrane u Francuskoj, za koje za sada niko nije preuzeo odgovornost, a francuske vlasti tvrde da ne predstavlju nikakvu opasnost.

Pokrenuta je istraga da bi se utvrdilo ko daljinski upravlja bespilotnim letjelicama.

Ovi incidenti su pokrenuli debatu o bezbjednosti nuklearnih elektrana u Francuskoj gdje se velika količina struje dobija iz atomske energije.

Francusko ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da letjelice ne predstavljaju razlog za zabrinutost zato što su nuklearke izgrađene da izdrže snažan zemljotres ili udar aviona.

Prema francuskom zakonu je zabranjeno letjeti u prečniku od pet kilometara oko nuklearne elektrane i za kršenje ove zabrane zaprijećena je jednogodišnja zatvorska kazna i novčana globa od 75.000 eura.

Ekološka grupa za lobiranje Grinpis, čiji su aktivisti u prošlosti organizovali proteste ispred nuklearnih elektrana u Francuskoj, demantovala je bilo kakvu umiješanost u misteriozne incidente.

Francuska je zemlja koja najviše zavisi od nuklearne energije u svijetu. Ona ima 58 reaktora i glavni je zagovornik proizvodnje atomske energije u međunarodnoj zajednici.

Međutim, Socijalistička partija predsjednika Fransoa Olanda sklopila je sporazum za Zelenima prije parlamentarnih i predsjedničkih izbora 2012. godine u kome je obećala smanjenje zavinosti od nuklearne energije sa više od 75 na 50 odsto tako što će do 2025. godine zatvoriti 24 reaktora.

Bonus video: