Čečenski regruti u ruskoj vojskci prvi put od 1990-ih

0 komentar(a)
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ruska vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.11.2014. 10:52h

Regruti iz Čečenije počeli su od ove jeseni da dobijaju pozive za služenje u ruskim oružanim snagama, prvi put poslije petnaest godina, rekao je danas jedan čečenski zvaničnik.

Svi će služiti vojsku blizu kuće u saveznim oblastima južnog i sjevernog Kavkaza, rekao je član državne Dume Šamsail Saralijev za list Izvestija, prenosi TAŠ.

Rusija je devedesetih godina dva puta vojno intervenisala u Čečeniji kako bi spriječila separatizam ove autonomne republike.Od tada mladi Čečenci nisu pozivani u rusku armiju.

"Momci koji su regrutovani ove jeseni služiće samo u južnoj Rusiji, saveznim oblastima Južni i Sjeverni Kavkaz. To je odluka ruskog Ministarstva odbrane u ovom trenutku", rekao je Saralijev i dodao da vjeruje da će kasnije regruti iz Čečenije služiti u svim dijelovima zemlje, kao što je to bilo ranije.

On je rekao da je vojska uvijek bila pitanje prestiža u Čečeniji i da je uvjeren da je desetine hiljada čečenskih mladića spremno za vojnu karijeru.

"Vjerni smo našoj državi i spremni da služimo našoj zemlji i da je branimo", rekao je on.

Izvestija podsjeća da je ovo prvi put poslije 20 godina da se građani iz Čečenije regrutuju u rusku vojsku. Posljednjih godina svi čečenski regruti služili su u okviru ministarstva unutrašnjih poslova stacioniranom u Čečeniju.

Petsto čečenskih regruta ove jeseni služiće vojni rok u ruskoj vojsci.

Bonus video: