Burna završnica predizborne kampanje u Rumuniji

Basesku oštro napada premijera Viktora Pontu koji, prema posljednjim anketama, ima podršku 40 odsto glasača u prvom krugu i 55 odsto u drugom krugu izbora, a Elena Udrea oko šest odsto
0 komentar(a)
Viktor Ponta, Foto: Reuters
Viktor Ponta, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2014. 17:08h

Snimci kandidatkinje na predsjedničkim izborima u Rumuniji Elene Udrea i glavne tužiteljke za organizovani kriminal Aline Bika kako izlaze iz jednog od najskupljih pariskih hotela izazvali su buru u Rumuniji uoči izbora 2. novembra.

Odlazeći rumunski predsjednik Trajan Basesku, koji podržava Elenu Udrea, oštro je kritikovao rumunske i francuske tajne službe da stoje iza tih snimaka i naveo da će u vezi sa tim "tražiti objašnjenje od francuskih vlasti".

Na meti kritika

Do bure u rumunskoj javnosti nije došlo samo zbog visokih cijena za hotel u kojem su snimljene Elena Udrea i Alina Bika, već i zato što iza Udreove postoje sudski predmeti vezano za sumnjivo korišćenje javnog novca.

Rumunski ministar spoljnih poslova Titus Korlacean je izrazio "duboko nezadovoljstvo" što se sa "evidentnih političkih pozicija daju javne osude nekih institucija Francuske" čime se krše "diplomatska pravila", a što bez ikakvog razloga može uticati na "prijateljstvo i povjerenje i na strateško partnerstvo Rumunije i Francuske".

Analitičari smatraju da Basesku podrškom Eleni Udrea na kraju drugog predsjedničkog mandata krši Ustav i učestvuje u predizbornoj kampanji.

Komentarišući kandidate na predsjedničkim izborima, Basesku je ocijenio da su "preko mjere slabi i nesposobni".

Basesku oštro napada premijera Viktora Pontu koji, prema posljednjim anketama, ima podršku 40 odsto glasača u prvom krugu i 55 odsto u drugom krugu izbora, a Elena Udrea oko šest odsto.

Ukupno 14 kandidata učestvuje na predsjedničkim izborima 2. novembra.

Drugi krug predsjedničkih izbora planiran je za 16. novembar.

Bonus video: