Italija: Za godinu spaseno više od 150.000 imigranata

"Italija je izvršila svoju dužnost", rekao je Alfano navodeći da je vlada u Rimu potrošila 114 miliona eura od početka godine za finansiranje te operacije
70 pregleda 0 komentar(a)
Lampeduza, Foto: Beta/AP
Lampeduza, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 31.10.2014. 16:58h

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano izjavio je danas da se završava operacija italijanske ratne mornarice "Mare Nostrum" (Naše more) tokom koje je za godinu dana spaseno više od 150.000 ilegalnih imigranata.

"Završava se operacija 'Mare Nostrum' na Sredozemnom moru", rekao je Alfano i dodao da od sjutra počinje nova, evropska operacija "Triton".

"Italija je izvršila svoju dužnost", dodao je italijanski ministar navodeći da je vlada u Rimu potrošila 114 miliona eura od početka godine za finansiranje te operacije.

Prema njegovim riječima, operacija spasavanje se nastavlja.

Italijanska ratna mornarica je pokrenula operaciju "Mare Nostrum" u oktobru 2013. godine posle nesreće kod ostrva Lampeduza, u kojoj je poginulo 400 ljudi, ilegalnih imigranata iz Afrike.

Rimske vlasti kasnije su zatražile pomoć od EU, navodeći da ne mogu same da se nose s tim teretom, zbog sve većeg talasa stranaca koji morem žele da se domognu Evrope.

Alfano rekao je da je nova operacija "Triton" drugačija od italijanske, jer je prvenstveno namijenjena kontroli granica i ostaće na teritorijalnim vodama EU, dok je "Mare Nostrum" bila misija spasavanja i često su njeni brodovi stizali do obala Libije.

Jedna četvrtina ilegalnih stranaca porijeklom je iz Sirije i Eritreje, a ostali iz Malija, Nigerije, Gambije, Palestine i Somalije.

Bonus video: