Češkoj vladi stigla anonimna prijetnja: Dajte milion eura ili puštamo ebolu

53 pregleda 2 komentar(a)
ebola, Foto: Reuters
ebola, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.10.2014. 19:49h

Kada su ujutro došli na posao i otvorili mailove, visoke vladine zvaničnike u Češkoj dočekale su poruke u kojima im anonimni ucjenjivači prijete ebolom.

"Ako nam ne isplatite milion eura u Bitcoinu, na javnim mjestima u Češkoj pustićemo ebolu koju smo donijeli direktno iz Liberije", navodi se u poruci koju su dobili vladini zvaničnici.

U poruci se još dodaje da će, ukoliko ne dobiju odgovor na mail, ucjenjivači poslati saopštenje medijima i informisati ljude na društvenim mrežama kao što su Twitter, Facebook i YouTube. Na taj način bi, kako navode, pokazali da je češka vlada neodgovorna, piše Dnevnik.hr.

U pismu su ucjenjivači zvaničnike uputili da novac podijele na tri uplate - prva bi trebalo da bude uplaćena u ponedjeljak, druga u srijedu, a treća nakon što predaju zaraženi materijal, piše Daily Mail.

Ucjenjivači su izabrali virtuelnu elektronsku valutu Bitcoin jer sadrži šifrovanu transakciju koja omogućava anonimnost.

Iz češke policije navode da nisu izašli u susret sa zahtjevima ucjenivača i da ih nisu shvatili ozbiljno. Detektivi navode da su ucjenjivači koristili sofisticirana sredstva komunikacije i da im je teško ući u trag.

Ako budu uhvaćeni, ucjenjivačima prijeti zatvorska kazna od 12 godina.

Medicinski stručnjaci iz Češke tvrde da mjesta za paniku nema, jer se ebola masovno ne može proširiti tom državom, zbog, kako kažu, klime.

Bonus video: