Papa: Bog nije mađioničar, evolucija i Veliki prasak su tačni

"Evolucija u prirodi nije protivurječna sa idejom o stvaranju, jer evolucija pozdrazumijeva stvaranje bića koja evoluiraju,” rekao je papa
0 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2014. 19:55h

Teorija evolucije i Veliki prasak su tačne, poručio je papa Franjo, naglasivši da Bog nije “mađioničar sa čarobnim štapićem”.

Pred članovima vatikanske Akademije nauka, papa je iznio komentare kojima je, ističu stručnjaci, prekinuo “pseudo teorije” Katoličke crkve o kreacionizmu koje je ohrabrivao njegov prethodnik, Benedikt XVI, navodi "Indipendent"

Prema mišljenju pape, naučna teorija o nastanku i evoluciji čovjeka nije nespojiva sa teorijom o postojanju vrhovnog tvorca, već one "zahtijevaju jedna drugu".

“Kada čitamo o stvaranju čovjeka u 'Knjizi postanja', zamišljamo boga kao mađioničara sa čarobnim štapićem koji može da uradi šta god poželi, ali nije tako”, rekao je papa.

“On je stvorio ljudska bića i dopustio im da se razviju u skladu sa unutrašnjim zakonima koje je dao svima kako bi postigli svoje ispunjenje. Veliki prasak, koju danas smatramo za objašnjenje postojanja svijeta, nije protivurječna božanskoj intervenciji," rekao je papa, dodavši da su one povezane.

"Evolucija u prirodi nije protivurječna sa idejom o stvaranju, jer evolucija pozdrazumijeva stvaranje bića koja evoluiraju”.

Katolička crkva je dugo “uživala” reputaciju antinaučne – a najčuveniji primjer je primjer Galilea, koji se našao na meti inkvizicije zbog svoje “jeretičke” teorije se Zemlja okreće oko sunca.

Bonus video: