POGREŠNE INTERPRETACIJE

Raša tudej: Zapad je zloban prema Putinu

RT podsjeća da su u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježena dva slučaja pogrešnog citiranja ruskog lidera, te da je krug započet navođenjem da je Putin u telefonskom razgovoru s Barosom istakao da bi mogao da osvoji Kijev za nekoliko nedjelja, da hoće
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.10.2014. 19:24h

Zapad uporno pogrešno citira ruskog predsjednika Vladimira Putina i predstavlja ga kao agresivnijeg nego što jeste, navodi Raša tudej u svom internet izdanju.

Putinove riječi su navodno pogrešno prenijete u dva slučaja, u razgovoru s predsjednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barosom, posle čega je uslijedila navodna izjava jednog poljskog zvaničnika o tome da je Putin Poljskoj 2008. godine nudio podjelu Ukrajine.

“Nema sumnje da je cijela situacija podgrijana antiruskim osjećanjima, koja su veoma dobro koordinisana u zapadnoj navnosti. Da li je tu bilo zlobe ili je neko jednostavno odlučio da demonstrira svoju lojalnost svojim transatlantskim saveznicima? Ne znam“, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, a prenio B92.

RT podsjeća da su u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježena dva slučaja pogrešnog citiranja ruskog lidera, te da je krug započet navođenjem da je Putin u telefonskom razgovoru s Barosom istakao da bi mogao da osvoji Kijev za nekoliko nedjelja, da hoće.

Potom se pojavio i intervju ministra spoljnih poslova Poljske Radoslava Šikorskog, koji je navodno istakao da je Putin 2008. godine premijeru Poljske Donaldu Tusku ponudio podjelu Ukrajine.

Sve te riječi su potom demantovane. Kremlj je naveo da Putin nikada nije s Barosom govorio o osvajanju Ukrajine, dok je Šikorski istakao da je američki nedjeljnik “Politiko“ pogrešno interpretirao njegove riječi.

“Vjerujem da smo u slučaju 'Baroso' našli pravi protivotrov. U jednom trenutku smo bili spremni da objavimo kompletan transkript razgovora Putina i Barosa. Nemamo ništa da krijemo, u te probleme ulazimo sa filozofskog aspekta“, zaključio je Lavrov, koji je takođe bio meta netačnih medijskih navoda.

Naime, 2008. godine, kada je Rusija bila u sukobu s Gruzijom oko Južne Osetije, britanski "Telegraf" je naveo da je Lavrov koristio neprikladan rječnik i psovke u razgovoru s Dejvidom Milibandom.

To je kasnije demantovano iz oba izvora, kako iz britanskog kabineta za spoljne poslove, tako i iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.