Španija: Desetine političara i biznismena uhapšeno zbog korupcije

Portparol Narodne partije izjavio je da su šokirani sazanjima i da će svi uhapšeni iz njihovih redova biti isključeni iz stranke
0 komentar(a)
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.10.2014. 19:10h

Samo dan nakon što je španski premijer Marijano Rahoj izjavio da razmjere korupcije u zemlji nijesu značajne, u velikoj antikorpupcijskoj istrazi juče je širom Španije uhapšeno desetine državnih zvaničnika, birokrata i poslovnih lidera.

"Nekoliko trulih jabuka ne definiše cijelo društvo. Manji incidenati nisu isto što i 46 miliona ljudi, niti cijela Španija",rekao je Rahoj u nedelju.

Marijano Rahoj

Ipak, za manje od 24 sata od govora uhapšena je 51 osoba uključujući i visoke zvaničnike njegove vladajuće Narodne partije. Naime, istraga je pokazala da su u korupcijsku mrežu upleteni ugovori vrijedni 250 miliona eura, rekao je javni tužilac.

Optužbe uključuju pranje novca, pronevjeru i političke pritiske.

Među uhapšenima je i Francisko Grandas, visoki funkcioner Narodne partije koji je u februaru podnio ostavku kada je otkriveno da na računu u švajcarskoj banci ima najmanje 1,5 miliona eura. Kako se navodi, uhapšeno je i šest gradonačelnika iz madridskog okruga.

Portparol Narodne partije izjavio je da su šokirani sazanjima i da će svi uhapšeni iz njihovih redova biti isključeni iz stranke.

Bonus video: