PROSLAVA U BELGIJI

Obilježena 100-godišnjica prve bitke Zapadnog fronta

Zapadni front, gdje su četiri godine vođene mučne rovovske bitke, protezao se od Sjevernog mora do Švjacarske
0 komentar(a)
Šarl MišeL, Angela Merkel, kraljica Beatriks, Foto: Reuters
Šarl MišeL, Angela Merkel, kraljica Beatriks, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2014. 18:17h

Lideri i velikodostojnici suprotstavljenih strana u Prvom svjetskom ratu okupili su se danas na 100-godišnicu prve velike bitke na flandrijskim poljima gdje su započeta krvoprolića Zapadnog fronta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je rat nanio "nemjerljive žrtve" i da sve strane sada "mogu biti samo zahvalne što se toliko toga promijenilo".

Zapadni front, gdje su četiri godine vođene mučne rovovske bitke, protezao se od Sjevernog mora do Švjacarske. Taj front je praktično uspostavljen prvom bitkom za Ipr, oktobra i novembra 1914. godine.

U Prvom svjetskom ratu život je izgubilo oko 14 miliona ljudi, od čega su pet milona bili civili, a devet miliona vojnici.

Na obilježavanju prve velike bitke Zapadnog fronta je trebalo da učestvuje i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, ali je on otkazao putovanje zato zato što je najavljeno da će na svečanosti biti istaknuti simboli Kosova.

I predsjednica Kosova Atifete Jahjaga odlučila je da ne putuje u Belgiju, ali zbog institucionalne blokade i političke krize u Prištini.

Preporučujemo za Vas