JENS STOLTENBERG

NATO želi konstruktivne odnose sa Rusijom

Stoltenberg, koji je na dužnost stupio 1. oktobra, istakao je da će raditi na sprovođenju zaključaka sa septembarskog samita u Velsu, koji uključuje pojačano vojno prisustvo na istočnim obodima NATO i stvaranje mobilne "udarne pesnice" za brza dejstva
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2014. 17:44h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da će NATO nastaviti da podržava Ukrajinu i istovremeno težiti konstruktivnim odnosima sa Rusijom.

"Nastavićemo da podržavamo suverenitet i integritet Ukrajine u njenim međunarodno priznatim granicama", istakao je Stoltenberg u govoru u Njemačkom Maršalovom Fondu u Briselu.

On je pozdravio ishod parlamentarnih izbora u Ukrajini, ali je izrazio žaljenje što birači na Krimu i djelovima zemlje koje kontrolišu proruske snage nijesu mogli da glasaju.

Stoltenberg, koji je na dužnost stupio 1. oktobra, istakao je da će raditi na sprovođenju zaključaka sa septembarskog samita u Velsu, koji uključuje pojačano vojno prisustvo na istočnim obodima NATO i stvaranje mobilne "udarne pesnice" za brza dejstva.

"Pojačali smo patrolne letove na istoku pet puta i poslali ratne brodove na Baltik i u Crno More", naveo je on, navodeći da se vojne vježbe na istoku sada održavaju mnogo češće nego ranije.

Generalni sekretar je rekao da očekuje da će nova jedinica za brzo reagovanje, koju je njegov prethodnik Anders Fog Rasmusen nazvao "udarnom pesnicom" NATO, biti zvanično ustanovljena na ministarskom sastanku u februaru.

Stoltenberg je podsjetio da je Rusija najveći sused NATO i da je sa njom neophodno uspostaviti konstruktivne odnose.

"Ti odnosi treba da se zasnivaju na vladavini prava, a ne pravu jačega, na zajedničkim interesima, a ne na iluzijama", naglasio je Stoltenberg i naveo da od Rusije zavisi da li će takav odnos prihvatiti.

On je pozvao Rusiju da povuče trupe sa ukrajinske granice i preduzme korake da se kriza ne otme kontroli.

"Nećemo konfrontaciju i hladni rat, ali ne možemo protiv svojih principa", istakao je Sorensen.

Govoreći o pretnji od džihadista na južnim granicama NATO, Sorensen je rekao da će NATO nastaviti da pomaže Turskoj da se odbrani od napada iz Sirije i Iraka od boraca Islamske držzave i da će usko sarađivati sa iračkom vladom.