Predsjednik Italije svjedočio na suđenju o mafiji

Tužioci su tražili svjedočenje Napolitana u vezi sa suđenjem bivšem ministru unutrašnjih poslova, optuženom da je lagao tvrdeći da nije bilo pregovora države i mafije posle bombaških napada 1993. u Rimu, Firenci i Milanu
99 pregleda 0 komentar(a)
Palata Kvirinale, Rim, Foto: Beta/AP
Palata Kvirinale, Rim, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.10.2014. 17:02h

Predsjednik Italije, Đorđo Napolitano, danas je tri sata iza zatvorenih vrata u predsjedničkoj palati svjedočio u okviru suđenja državnim službenicima optuženim za tajne razgovore s mafijom radi sprečavanja terorističkih napada 1990-ih godina.

Napolitano nije optužen, vć je bio pozvan da iskaz da kao svjedok.

Sudije su iz Palerma doputovale u Palatu Kvirinale u Rimu da ispitaju Napolitana o kontaktu njegovog nekadašnjeg saradnika, pokojnog Lorisa D'Ambrozija s bivšim ministrom unutrašnjih poslova Nikolom Mančinijem, koji je glavni osumnjičeni.

Iz kabineta predsjednika saopšteno je da je 89-godišnji Napolitano odgovorio na sva pitanja. Neka pitanja mu je postavio advokat nekada najozloglašenijeg italijanskog mafijaškog bosa, Salvatorea "Tota" Rina.

U saopštenju se navodi da se Napolitanov kabinet nada da će sud što prije objaviti stenogram današnjeg saslušanja da bi se javnosti pokazalo da je predsjednik pokazao "maksimalnu transparentnost i mirnoću" tokom ispitivanja.

Tužioci su tražili svjedočenje Napolitana u vezi sa suđenjem bivšem ministru unutrašnjih poslova Nikoli Mančinu, optuženom da je lagao tvrdeći da nije bilo pregovora države i mafije posle bombaških napada 1993. u Rimu, Firenci i Milanu.

Tužioci tvrde da su vladini zvaničnici, posle tih bombaških napada, pokušavali da sklope sporazum sa mafijaškim bosovima, obećavši im blaže kazne u zamjenu za obustavljanje napada.

Napolitano, u to vrijeme predsjednik donjeg doma italijanskog parlamenta, rekao je prije saslušanja da nema šta korisno da kaže sudu, ali je naposljetku ipak pristao da svjedoči.

Bonus video: