Prijeti eskalacija nasilja u Njemačkoj

U demonstracijama "huligani protiv salafista", održanim u nedjelju, povrijeđeno je više od 40 policajaca
1 komentar(a)
Keln, Foto: Beta/AP
Keln, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.10.2014. 12:19h

Njemačka služba za zaštitu ustava je, poslije nasilja u Kelnu na demonstracijama, upozorila na opasnost od eskalacije nasilja na njemačkim ulicama.

U demonstracijama "huligani protiv salafista", održanim u nedjelju, povrijeđeno je više od 40 policajaca. "Postoji povod za zabrinutost da se sukobi između različitiih ekstremista nađu na našim ulicama", rekao je danas predsjednik te službe Hans-Georg Masen, prenijeli su nemački mediji.

On je upozorio i da se konflikt u Siriji i Iraku odražava i u Njemačkoj i da se posebno Čečeni okreću ka salafizmu.

U Kelnu se okupilo blizu 5000 huligana i neonacista koji su demonstrirali protiv salafista, a njemački mediji pišu da je to bila demonstracija moći čije su razmjere iznenadile čak i policiju. Željeznička stanica u Kelnu, gradu katedrale i turizma, izgledala je, navode mediji, kao bojno polje.

Većina demonstranata, ošišanih na ćelavo, istetoviranih glava i tijela, širokih ramena, poznata je po izgredima na fudbalskim utakmicama, prenose mediji, navodeći da su oni u Kelnu imali i podršku neonacističke scene i da je skup najavio jedan član ekstremno desne partije "Pro NRW". Policija je morala da upotrebi vodene topove i više puta da se postavi i ispred turista koji su izgledali kao stranci, a i da zaštiti novinare i one koji nisu bili ekstremni, među njima i jednu ženu koja je nosila transparent "Više ljubavi, manje ekstremizma", prenose mediji.

Mnogi od demonstranata su na garedrobi imali napise "Njemačka Njemcima" i druge naeonacističke i deničarske parole i na svom putu "protiv salafista" bacali flaše na policiju, pljuvali prolaznike, prevrtali kante za đubre i vozila.... Ako se ta grupa učvrsti i još bude rasla, onda ćemo mi, iz mog ugla gledano, imati novi kvalitet nasilja", rekao je predsjednik pokrajinskog sindikata policije Arnold Plikert, prenose njemački mediji.

Bonus video: