Velika Britanija protiv programa EU za spašavanje migranata

Britanska vlada smatra da je bolje fokusirati se na "zemlje porijekla i tranzita" i boriti se protiv krijumčara ljudima, navela je ministarka spoljnih poslova Džojs Anelej
1 komentar(a)
Grčka imigranti, Foto: Reuters
Grčka imigranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2014. 10:00h

Velika Britanija neće podržati program Evropske unije (EU) za pronalazak i spasavanja migranata iz voda Sredozemnog mora, koji se, u cilju boljeg života Evropi, nađu u opasnosti od utapanja, saopšteno je iz britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Italijanski program Mare Nostrum, u sklopu kojeg je tokom prošle godine u Sredozemnom moru spaseno 150 hiljada migranata, ističe ove sedmice, prenosi Tanjug.

Britanski Forin ofis je, na pitanje o podršci planu EU za spasavanje migranata, postavljeno na sajtu Gornjeg doma Parlamenta 15. oktobra, odgovorio da ne podržavaju planirane akcije pronalaska i spasavanja migranata u Mediteranu.

"Vjerujemo da one podstiču sve više migranata da izvrše opasan pokušaj prelaska mora do Evrope, što rezultuje većim brojem tragičnim i nepotrebnih pogibija".

Britanska vlada smatra da je bolje fokusirati se na "zemlje porijekla i tranzita" i boriti se protiv krijumčara ljudima, navela je ministarka spoljnih poslova Džojs Anelej.

Borba za smanjenje broja migranata predstavlja centralni dio napora konzervativne britanske vlade na čelu sa premijerom Dejvidom Kameronom za ponovno pregovaranje oko uslova članstva Britanije u EU.

U planu je da u novembru počne da se primjenjuje operacija ograničenog trajanja Triton, koja će pomoći, ali ne i potpuno zamijeniti "kontinuirane i značajne napore" italijanskih vlasti za spasavanje migranata u Mediteranu, saopštila je Evropska komisija.

Od početka godine je u pokušaju da pređu Mediteran i doplove do evropske obale poginulo 3.072 migranta.

Bonus video: