Lavrov tvrdi da je ukrajinska vojska činila ratne zločine

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine nijesu u nedjelju učestvovali na parlamentarnim izborima u zemlji, već su najavili da će sami organizovati izbore 2. novembra
1 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.10.2014. 10:10h

Pojedine akcije ukrajinskih snaga bezbjednosti na jugoistoku Ukrajine mogu se sasvim sigurno označiti kao ratni zločini, rekao je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

To je u svom posljednjem izvještaju potvrdila kancelarija Visokog komesara UN za ljudska prava, istakao je Lavrov u intervjuu televizijskom kanalu "Lajfnjuz" i Izvestija dejli, prenijela je agencija Tas s.

Po prvi put taj izvještaj, kako je istakao Lavrov, nema dio u kojem se navodi da kijevske vlasti mogu da upotrebe proporcionalnu silu da bi povratile kontrolu nad cijelom teritorijom u zemlji s obzirom na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

"Očigledno se shvatilo da je nedopustivo da se opravda na bilo koji način ono što su jedinice Nacionalne garde uradile kao i bataljoni koje su formirali oligarsi i koji su formalno podređeni ministarstvu unutrašnjih poslova, ali su u suštini odluke donosili nezavisno kršeći dobro poznate zakone vođenja vojnih akcija", rekao je Lavrov.

Do sada je zvanično potvrđena pogibija oko 4.000 ljudi i nekoliko desetina hiljada ranjenih u dokumentima OEBS i tijela UN za zaštitu ljudskih prava i humanitarno pravo, naglasio je šef ruske diplomatije.

Tu su i nestala lica kao i masovne grobnice koje su nedavno otkrivene, rekao je Lavrov, prenijela je agencija Tas s.

Rusija će priznati i rezultate izbora pobunjenika

Rusija će priznati rezultate parlamentarnih i predsjedničkih izbora proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine, predviđenih za 2. novembar, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Nadamo se da će izbori biti održani kao što je dogovoreno, a mi ćemo, naravno, priznati rezultate", rekao je Lavrov listu Izvestija.

Prema njegovim riječima, izbori u samoproglašenim republikama u istočnoj Ukrajini biće "veoma važni za legitimitet lokalnih vlasti" proruskih pobunjenika.

"To je jedna od najvažnijih tačaka sporazuma iz Minska, postignutog 5. septembra o prekidu vatre", ocijenio je ruski ministar.

Proruski pobunjenici na istoku Ukrajine nijesu u nedjelju učestvovali na parlamentarnim izborima u zemlji, već su najavili da će sami organizovati izbore 2. novembra.

Lavrov je ocijenio da je na izborima u nedjelju bilo brojnih nepravilnosti u predizbornoj kampanji, ali je dodao da su izbori validni.

I pored "brojnih nepravilnosti u pripremama izbora... i mjera u cilju udaljavanja drugih političkih strana sa izbora, glasanje je dobro prošlo", rekao je Lavrov.

Poslije prebrojavanja 45 odsto glasova, vode blok ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka sa 21,5 odsto i Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka sa 21,6 odsto glasova, a za njima sa 11 odsto slijedi Samopomoć, u kojoj su mladi aktivisti i borci koji su se vratili sa fronta.

Bonus video: