Napolitano svjedoči o saradnj bivšeg ministra i mafije

Na Sudu u Palermu vodi se proces protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nikole Manćina zbog navodnih pregovora sa šefovima mafijaških klanova poslije bombaških napada 1993. u Rimu, Firenci i Milanu
0 komentar(a)
Đorđo Napolitano, Foto: Beta-AP
Đorđo Napolitano, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.10.2014. 20:04h

Predsjednik Italije Đorđo Napolitano svjedočiće u okviru slučaja o bivšem ministru optuženom za saradnju s mafijom i učešće u bombaškim napadima tokom 1990-ih.

Mediji su zahtijevali da svjedočenje bude otvoreno za javnost, ali će on ipak iza zatvorenih vrata, svjedočiti u predsjedničkoj palati u okviru suđenja koje se održava u Palermu, a samo sjutra će biti pomjereno u Rim.

Urednici italijanskih medija i opozicioni političari danas su ponovili zahtjeve da se dopusti da svjedočenje šefa države bude snimano, kao i da se odobri televizijski prenos saslušanja.

Na Sudu u Palermu vodi se proces protiv bivšeg ministra unutrašnjih poslova Nikole Manćina zbog navodnih pregovora sa šefovima mafijaških klanova poslije bombaških napada 1993. u Rimu, Firenci i Milanu.

Napolitano je rekao da nema informacije o učešću Manćina u tim pregovorima.

Tužilaštvo, medutim, želi da sasluša predsjednika zbog snimka prisluškivanog telefonskog razgovora Manćina i sada pokojnog, Napolitanovog savjetnika.

Bonus video: