Šemonjak demantovao da Poljska premješta hiljade vojnika na istočnu granicu

"Agenciji AP rekao sam isto što u četvrtak i poljskim medijima. AP je to zasijenila naslovom o 'hiljadama vojnika'. Nikakav broj nisam pominjao", reagovao je Šemonjak na izvještaj AP o jačanju istočnih baza u Poljskoj
0 komentar(a)
poljski vojnici, Foto: Shutterstock
poljski vojnici, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2014. 19:37h

Poljski ministar odbrane Tomaš Šemonjak demantovao je da Poljska ubrzano premješta hiljade vojnika na istočnu granicu sa Rusijom, Bjelorusijom i Ukrajinom.

Šemonjak je poljskim medijima objasnio da je agenciji AP govorio isto što i prošle sedmice njima - da će Poljska u okviru modernizacije i jačanja svoje armije pojačati svoje vojne baze na istoku zemlje.

Dosadašnja koncepcija još iz vremena hladnog rata i komunističke Poljske, da glavnina oružanih snaga bude stacionirana u zapadnom dijelu Poljske, na granicama sa saveznicima iz NATO, po ocjeni poljskih stratega prevaziđena je.

"Agenciji AP rekao sam isto što u četvrtak i poljskim medijima. AP je to zasijenila naslovom o 'hiljadama vojnika'. Nikakav broj nisam pominjao", reagovao je Šemonjak na izvještaj AP o jačanju istočnih baza u Poljskoj.

Ministar odbrane je poljskim medijima rekao da nije u pitanju neka nervozna reakcija zbog krize u Ukrajini i zategnutih odnosa sa Moskvom pošto se premještanje vojnika i teške vojne tehnike u istočne baze u Helmnu, Šedlcama i Suvalkama obavlja u dužem periodu i biće okončano tek 2017. godine.

Poljska televizija TVN24 podsjetila je da je ovih dana Biro nacionalne bezbjednosti završio novu strategiju nacionalne bezbednosti i da se čeka samo potpis predsjednika Poljske Bronislava Komorovskog.

Strategija polazi od toga da u susjedstvu Poljske sada postoji rizik od izbijanja regionalnih i lokalnih sukoba u koje posredno ili neposredno može biti uvučena i Poljska.

"Rusija je od zemlje sa kojom je trebalo razvijati partnerske odnose i zbližavanje preko njenih zajednički aktivnosti sa NATO sada postala zemlja koja obnavlja hegemonističku poziciju na uštrb svog okruženja", citira iz nove strategije poljska televizija TVN24.

Ranije danas javljeno je da je Šemonjak rekao će Poljska premjestiti više hiljada vojnika na svoju istočnu granicu, što bi trebalo da predstavlja prvu izmjenu vojne strukture Poljske još od vremena Hladnog rata.

Prenijeto je da je Šemonjak za agenciju AP izjavio da su vojnici potrebni na istoku zemlje zbog sukoba u susjednoj Ukrajini.

Takođe je tada javljeno da je on je dodao da će se do 2017. godine broj raspoređenih vojnika u najmanje tri vojne baze na istoku Poljske povećati sa sadašnjih 30 odsto kapaciteta na gotovo 90 odsto, kao i da će u te baze biti dopremljena dodatna vojna oprema.

Trenutno je najveći dio od ukupno 120.000 pripadnika poljske vojske stacionirano na zapadnoj granici te zemlje.

Bonus video: