Kameron uporan: Britanija neće dati dvije milijarde za budžet EU

Kameron je govoreći u Parlamentu o prošlonedjeljnom sastanku sa liderima Evropske unije, rekao da "niko nije očekivao toliki iznos"
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2014. 17:40h

Velika Britanija neće izdvojiti dodatne dvije milijarde eura za evropski budžet 1. decembra, ponovo je danas izjavio premijer Dejvid Kameron, uprkos današnjoj prijetnji Evropske komisije kaznama.

"Velika Britanija neće platiti dvije milijarde eura nikome 1. decembra i odbacujemo visinu tog iznosa. Borićemo se protiv toga svim mogućim sredstvima", rekao je britanski premijer u Parlamentu u Londonu.

Kameron je kazao da su iznos i rok Brisela za britansku uplatu "neprihvatljivi". "Dopune budžeta se prave svake godine, ali nikada se nije došlo do zahtjeva od dvije milijarde, što je 20 odsto našeg doprinosa za prošlu godinu", kazao je on.

Dodatne 2,1 milijardi eura za evropski budžet iznose petinu ukupnog ovogodišnjeg doprinosa Velike Britanije budžetu EU od 10,9 milijardi eura, prenosi BBC. Iznos je određen na osnovu revidiranih podataka o njenom BDP-u.

Kameron je govoreći u Parlamentu o prošlonedjeljnom sastanku sa liderima Evropske unije, rekao da "niko nije očekivao toliki iznos".

"Dvije milijarde eura, to je više nego bruto izdvajanje nekih zemalja", kazao je on.

Kameron je i u petak u Briselu pred novinarima rekao da je zahtjev EU za dopunu budžeta za 2014. "neprihvatljiv". Evropska komisija mu je odgovorila da taj zahtjev nije bio nenajavljen i zaprijetila je Londonu kaznama ukoliko odbije da uplati traženi iznos.

Bonus video: