KONTROLU SPROVEO ECB

Na stres testu palo 25 velikih evropskih banaka

iz ECB je saopšteno da su test pale i tri grčke bake, tri kiparske, po dvije iz Belgije i Slovenije i po jedna iz Francuske, Njemačke, Austrije, Irske i Portugala
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.10.2014. 15:47h

Dvadesetpet od 130 najvećih evropskih banaka koje su podvrgnute stres testu pale su na tom ispitu "zdravlja" i stabilnosti, i prošlu godinu su završile sa manjkom kapitala od 25 milijardi eura, saopštila je Evropska centralna banka (ECB), a prenosi Reuters.

Reuters prenosi da se desetak evropskih banaka već obratilo za pomoć od 15 milijardi eura tokom ove godine, te da je, gledano po zemljama, finansijski sektor Italije u najvećim problemima. U toj zemlji je deset banaka palo na stres testu koje je sproveo ECB.

iz ECB je saopšteno da su test pale i tri grčke bake, tri kiparske, po dvije iz Belgije i Slovenije i po jedna iz Francuske, Njemačke, Austrije, Irske i Portugala.

Al Jazeera javlja da je većina od 25 banaka koje su pale na stres testu već riješila svoje probleme koji su detektovani tokom provjera prošle godine te da su tokom 201. povećale kapital za 15 milijardi eura. Desetak ostalih mora pronaći još "samo" 10 milijardi eura dodatnih sredstava.