Lavrov: Priznaćemo ukrajinske izbore, novo rukovodstvo da ne vuče ni ka Zapadu ni ka Istoku

Lavrov je za agenciju Tass, rekao i da se nada da će nova ukrajinska vlada biti konstruktivna i da će raditi na ublažavanju tenzija u zemlji i poboljšanju odnosa s Moskvom
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2014. 15:03h

Rusija će priznati rezultate ukrajinskih parlamentarnih izbora, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je dodao da se nada da će Ukrajina formirati konstruktivnu vladu i raditi na ublažavanju tenzija u zemlji i poboljšanju odnosa s Moskvom.

"Kad se sve uzme u obzir, ovi izbori su održani, iako ne na cijeloj teritoriji Ukrajine. Mislim da ćemo priznati izbore, jer je za nas veoma važno da Ukrajina konačno dobije rukovodstvo koje se neće boriti među sobom i koje neće vući Ukrajinu ka Zapadu ili ka Istoku, već će rješavati stvarne probleme s kojima se zemlja suočava", rekao je Lavrov, prenosi RIA Novosti.

Lavrov je za agenciju Tass, rekao i da se nada da će nova ukrajinska vlada biti konstruktivna i da će raditi na ublažavanju tenzija u zemlji i poboljšanju odnosa s Moskvom.

Šef ruske diplomatije rekao je i da Moskva vjeruje da su parlamentarni izbori u Ukrajini, održani u nedjelju, važeći, uprkos brojnim kršenjima pravila.

"Da stavimo na stranu brojne nepravilnosti tokom pripreme izbora i metode prinude primjenjivane na više kandidata, kao i mjere da se druge političke snage uklone iz političkog procesa i učestvovanja na izborima. Izbori su ipak održani", zaključio je Lavrov.

Lavrov je dodao i da se Rusija nada da će nova ukrajinska vlada započeti nacionalni dijalog u skladu sa sporazumom iz Minska.

"Pretpostavljamo da će vlada takođe uzeti u obzir svoje obaveze iz sporazuma iz Minska, kao što je pokretanje nacionalnog dijaloga koji će uključiti sve regione i političke snage u zemlji da sprovedu ustavne reforme, što je davno obećala, ali još nije počela", zaključio je Lavrov.

Bonus video: