ZABRINUTOST FRANCUZA

Zbog robotizacije ugroženo 3 miliona radnih mjesta do 2025.

Robotizacija će obuhvatiti gotovo sve sektore, od poljoprivrede, do policije, preko hotelijarstva, a pošteđeni će biti samo zdravstvo, obrazovanje i kultura
1 komentar(a)
Robot, Foto: Shutterstock
Robot, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.10.2014. 10:30h

Proces robotizacije u francuskim preduzećima mogao bi do 2025. godine da prouzrokuje gašenje više od tri miliona radnih mjesta, pokazuje studija istraživačke kuće "Rolan Beržer".

Robotizacija će obuhvatiti gotovo sve sektore, od poljoprivrede, do policije, preko hotelijarstva, a pošteđeni će biti samo zdravstvo, obrazovanje i kultura, piše francuski list "Figaro".

U tehnološki transformisanom društvu, kako se navodi, stopa nezaposlenosti mogla bi da poraste sa sadašnjih 10 na 18 odsto radno sposobnog stanovništva.

Međutim, autori studije ističu da ubrzana robotizacija neće imati samo negativne efekte. Očekivani rast produktivnosti trebalo bi da dovede i do porasta privatnih investicija, i to, prema njihovoj procjeni, za oko 30 milijardi eura.   Što se tiče domaćinstava, ona bi mogla da se okoriste sa oko 13 milijardi eura kroz rast kupovne moći u formi dividendi ili usljed pada cijena, procjenjuju stručnjaci.

U zaključku studije navodi se da je robotizacija industrije veliki izazov za francusku privredu, sa stanovništa konkurentnosti, u čemu ova zemlja zaostaje u odnosu na druge razvijene evropske privrede.   Trenutno, Francuska raspolaže sa 34.500 robota, prema 62.000 koliko ima Italija, ili 150.000 - Njemačka. I posmatrano prema broju zaposlenih, Njemačka je u prednosti, sa 125 robota na 10 hiljada zaposlenih, prema 84 u Francuskoj.

Preporučujemo za Vas