Kremlj: Mir u Ukrajini mogao bi podriti veliki broj "nacionalista" u parlamentu

Prema preliminarnim rezultatima, ubjedljivo vode proevropske stranke šefa vlade Arsenija Jacenjuka i šefa države Petra Porošenka
0 komentar(a)
Donjeck, Foto: Reuters
Donjeck, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.10.2014. 10:15h

Prema preliminarnim rezultatima, posle 22,63 odsto prebrojanih glasova nakon jučerašnjih vanrednih parlamentarnih izbora u Ukrajini, ubjedljivo vode proevropske stranke, saopštila je ukrajinska Centralna izborna komisija.

U blagom vođstvu je Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka koji je osvojio 21,71 odsto glasova, a odmah iza njega je Blok predsjednika Petra Porošenka sa osvojenih 21, 62 odsto glasova.

Na trećem mjestu je partija Samopomoć čiji je lider gradonačelnik Lvova na zapadu Ukrajine Andrej Sadovi - ta stranka je dobila 10,49 odsto glasova birača, prenosi TAS.

Iza nje su Opozicioni blok Jurija Bojkosa sa 9,57 odsto, Radikalna stranka Olega Ljaškosa sa 7,69 odsto i Otadžbina bivše premijerke Julije Timošenko sa 5,90 odsto glasova.

Rusko ministarstvo inostranih poslova ocijenilo je danas da su juče održani parlamentarni izbori u Ukrajini ponudili šansu za mir na istoku zemlje, ali da bi veliki broj “nacionalista” u parlamentu mogao podriti taj proces, javila je novinska agencija Ria.

Baroso pozdravio ishod izbora

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso pozdravio je jutros ishod parlamentarnih izbora u Ukrajini.

"Čestitam ukrajinskom narodu", poručio je Baroso preko društvene mreže Tviter, konstatujući da je to "pobjeda za demokratiju i evropski plan za reforme".

Izbori nisu održani u jugoistočnim djelovima Ukrajine koje su pod kontrolom ruskih snaga koje ne priznaju vlast u Kijevu.

U Donjecku ponovo detonacije

Žestoka minobacačka vatra izbila je danas u blizini Donjecka na istoku Ukrajine koji je pod kontrolom proruskih aktivista.

Time je okončan period prekida oružanih aktivnosti tokom parlamentarnih izbora koji su u nedjelju održani u Ukrajini.

Kako izvještava novinar AFP, rano jutros se mogla čuti eksplozija nekoliko desetina minobacačkih raketa Grad u području Putilovski, u blizini aerodroma u Donjecku, koji je, i pored postignutog sporazuma o prekidu vatre između ukrajinskih snaga i proruskih aktivista, neprestano bio porište međusobne razmjene vatre.

Bonus video: