ECB: Banke da prikupe 25 milijardi eura

„Ta dubinska kontrola stanja u najvećim bankama, trebalo bi da poveća povjerenje javnosti u bankarski sektor“, rekao je potpredsednik ECB-a Vitor Konstancio u saopštenju
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
novac, euro, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.10.2014. 08:30h

Banke u eurozoni, njih 25, moraće da prikupe 25 milijardi eura odnosno 31,7 milijardi dolara svježeg kapitala, zaključili su iz Evropske centralne banke (ECB) nakon sprovedenog dvodijelnog stres testa kojim je obuhvaćeno 130 finansijskih institucija.

Od tih 25 banaka, 12 je već uspjelo da pokrije nedostajući kapital zaključno sa 30. septembrom ove godine, dok će ostale banke to morati da urade u narednih šest do devet mjeseci.

Na najvećem udaru su se našle italijanske, grčke i njemačke banke, prenosi Capital.ba.

„Ta dubinska kontrola stanja u najvećim bankama, trebalo bi da poveća povjerenje javnosti u bankarski sektor“, rekao je potpredsednik ECB-a Vitor Konstancio u saopštenju.

To bi, kako je naveo, trebalo da omogući lakše pozajmljivanje novca i podstakne ekonomski rast.

Taj test bi nakon pola decenije finansijskih previranja trebalo da stavi tačku na sumnje u bankarski sistem i predstavlja uvod u formiranje evropske bankarske unije koja bi zvanično trebalo da startuje u novembru.

ECB je ovaj test sprovela u saradnji sa Evropskom bankarskom agencijom (EBA), koja je potvrdila da se rezultati ECB slažu sa rezultatima do kojih su sami došli provjeravajući i banke van eurozone.

Iz ECB su saopštili da će banke morati da naprave ispravke vrijednosti za izdate kredite u visni od 48 milijardi eura imajući u vidu reklasifikaciju kredita nakon koje su krediti u vrijednosti od 136 milijardi eura svrstani u nenaplative kredite (NPL).

“Ukupna vrijednost NPL u bankarskim institucijama u eurozoni sada se popela na 879 milijardi eura”, navodi se u izvještaju.

Bonus video: