Basesku optužuje Pontu: Prekršio je zakon i Ustav, bio i tužilac i obavještajac

Upitan da li će pružiti dokaze za svoju tvrdnju, koju je prvi put iznio u jednoj TV emisiji 13. oktobra, Basesku je odgovorio negativno
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.10.2014. 20:28h

Predsjednik Rumunije Trajan Basesku ponovio je da je premijer i predsjednički kandidat Viktor Ponta bio tajni agent rumunske obavještajne službe.

On je istakao da je Ponta u Spoljnoj obaveštajnoj službi (SIE) radio od 1997. do 2001. godine, iako je zvanično bio zaposlen kao tužilac.

Basesku je istakao da je Ponta na taj način vjerovatno štitio ljude za koje je SIE bila zainteresovana, a to je bilo neustavno i nelegalno.

"Prema tada važećem rumunskom ustavu, tužilac nije mogao da istovremeno bude agent SIE", istakao je Basesku, napuštajući restoran u kojem se susreo sa Elenom Udreom, predsjedničkom kandidatkinjom koju otvoreno podržava.

Ponta

Upitan da li će pružiti dokaze za svoju tvrdnju, koju je prvi put iznio u jednoj TV emisiji 13. oktobra, Basesku je odgovorio negativno, navodeći kao razlog to što Ustavni sud Rumunije ne može da presuđuje u ovakvim slučajevima, već samo u slučajevima eventualne neustavnosti između institucija.

Basesku ističe da je ono što bi Ponta mogao da učini jeste da promijeni vladinu odluku iz 2013, koju je, po njemu, progurao uz pomoć tadašnjeg (sada bivšeg) direktora SIE Teodoba Maleškanua.

Tom odlukom su, kako Bašesku tvrdi nelegalno, rezervni agenti SIE izjednačeni s aktivnim agentima po zaštićenosti identiteta.

Sam Viktor Ponta negira da je u doba dok je bio tužilac radio i u SIE.

Galerija

Bonus video: