IZBORI U UKRAJINI

Porošenko o pobjedi: Birači podržali mirovni plan

U lokalnim medijima se pojavila informacija da su proruski pobunjenici otvorili vatru na građane koji su krenuli na glasanje u Donjecku, gdje se na glasa u svim djelovima
0 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Beta/AP
Petro Porošenko, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2019. 04:22h

Politički blok šefa države Petra Porošenka na putu je da trijumfuje na danas održanim prijevremenim parlamentarnim izborima u Ukrajini, a dvije druge proevropske partije takođe su zabilježile dobar rezultat, pokazuju izlazne ankete.

Prema izlaznim anketama, blok prozapadnjačkog šefa države može računati na 23 odsto glasova, Narodni front premijera Arsenija Jacenjuka 21,3 odsto a proevropska partija Samopomoć 13,2 odsto, navodi Rojters.

Pomenuti rezultat bi trebalo da obezbijedi Porošenku mandat da sprovede demokratske reforme i plan okončanja sukoba sa separatistima u istočnoj Ukrajini, uprkos tome što je partija koju su formirali saradnici svrgnutog proruskog predsjednika Viktora Janukoviča na putu da pređu izborni cenzus i uđu u parlament.

Porošenko je kazao da su Ukrajinici na današnjim izborima pokazali da podržavaju njegov plan okončanja sukoba sa separatistima, demokratske reforme i njegovu prozapadnjačku politiku.

U saopštenju koje je objavljeno na sajtu predsjedništva nakon što su izlazne ankete pokazale da su Porošenkov blok i druge proevropske partije dominirali na izborima, on se zahvalio biračima što su podržali “demookratsku, reformističku, proukrajinsku i proevropsku većinu”.

“Većina birača glasala je za političke sile koje podržavaju mirovni plan predsjednika i traženje političkog rješenja za situaciju u Donbasu (regionu na istoku Ukrajine)”, navodi se u saopštenju koje je prenio Rojters.

Porošenko je kazao da će pregovore o formiranju koalicije početi u ponedjeljak. Na konferenciji za novinare je rekao i da će nominovati mandatara za sastav nove vlade nakon što pregovori budu okončani.

Sa puškom na birališta

Ako se uzme u obzir da oružani sukobi u istočnoj Ukrajini i dalje traju, izborni dan protiče u miru u ostalim djelovima Ukrajine.

U lokalnim medijima se pojavila informacija da su proruski pobunjenici otvorili vatru na građane koji su krenuli na glasanje u Donjecku, gdje se na glasa u svim djelovima.

Državljanka Ukrajine ogrnuta zastavom glasa u Kijevu

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je helikopterom i u vojnoj uniformi otišao u jedan grad u Donjeckoj oblasti koji je pod kotrolom ukrajinskih snaga, kako bi se uvjerio o ispravnosti izbornog postupka.

O stanju u Ukrajini dovoljno govori činjenica da je jedan glasač na biračko mesto u Harkovu došao sa automatskom puškom, a pojedina biračka mjesta su zatvorena zbog dojava o postavljenoj bombi. 

OEBS: Izbori legitimni

Organizacija za evropsku bezbjednst i saradnju (OEBS) je saopštila da su parlamentarni izbori u Ukrajini legitimni iako se ne glasa u nekoliko regiona Donjecke i Luganske oblasti na istoku te države.

"Nemamo nikakvo pravo da govorimo da zbog neučestvovanja određenih teritorija Ukrajine na izborima možemo da ocijenimo ili nagovijestimo da ovi izbori mogu biti nelegitimni", rekla je šefica posmatračke misije Parlamentarne skupštine OEBS-a Doris Barnet tokom posjete biračkom mestu u Domu oficira u Kijevu, prenosi agencija Ukrinform.

Barnetova je uvjerena da oni koji govore o tome "stavljaju u sumnju čitav proces i žele da diskredituju same izbore", navodi ukrajinska državna agencija. 

Zamjenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Sergej Jarovoj izjavio je da se izbori za poslanike Vrhovne rade održavaju u 17 od 32 okruga Donjecke i Luganske oblasti - 12 u Donjeckoj i pet u Luganskoj, prenijela je agencija RIA Novosti. 

Pritom, predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) Mihail Ohendovski rekao je da se ni u tim izbornim okruzima neće glasati na svim biračkim mjestima. 

"Na žalost, neće se glasati na svim biračkim mjestima u tim okruzima. Zbog apsolutno jasnih razloga - teritorijom nekoliko okruga praktično sada prolazi linija fronta", rekao je Ohendovski na pres konferenciji. 

Prema njegovim riječima, od 12 okruga u Donjeckoj oblasti samo u šest glasaće se na svim biračkim mjestima, a u Luganskom se ni u jednom od pet okruga neće glasati na svim mjestima. 

Ohendovski je, kako prenosi Ukrinform, rekao da skupština budućeg saziva treba odmah po konstituisanju da usvoji izmjene izbornog zakona, koji će omogućiti CIK-u da zakaže ponavljanje izbora u 15 okruga dvije oblasti na istoku zemlje na kojima se nije glasalo. 

A za održavanje izbora na Krimu i u gradu Sevastopolju treba usvojiti specijalan zakon. 

Prema njegovim riječima, Ukrajinci će danas izabrati samo 423 od 450 poslanika skupštine, jer u 15 okruga Donjecke i Luganske oblasti i 12 okruga Krima i u Sevastopolju izbore nije bilo moguće održati.