Putin upozorava na eskalaciju krize: EU i SAD da pomognu Ukrajini da plati gas

utin je pozvao EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) da Ukrajini daju kredit za rješenje spora sa Rusijom, prije nego što u januaru Kijevu odobre tranšu od tri milijarde dolara pomoći
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.10.2014. 14:44h

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je Evropsku uniju (EU) i Sjedinjene Američke Države (SAD) da pomognu Ukrajini koja nema gotovine da plati ruski gas i upozorio na eskalaciju gasne krize.

On očekuje da će naredne sedmice postići dogovor sa Ukrajinom i završiti stari spor zbog kojega je Moskva prekinula dostavu gasa Kijevu, a taj je problem u srcu najdublje krize u kojoj su se od Hladnog rata našli odnosi Rusije i Zapada.

Ruski i ukrajinski ministar energetike u Briselu će naredne sedmice razgovarati sa Evropskom komisijom o pitanju neplaćenih ukrajinskih računa i o cijeni koju Kijev plaća za ruski gas.

Jedna od tema na razgovorima koji traju od juna kad je Rusija prestala Ukrajini da isporučuje gas zbog neplaćenih računa, biće i ukrajinski neuspjeh u prikupljanju novca za plaćanje računa, a zbog sukoba s proruskim separatistima na istoku te zemlje, prenosi SEEbiz.

Prema riječima Putina, Ukrajina Rusiji duguje 4,5 milijarda dolara za gas isporučen krajem prošle i ove godine. Ukrajina tvrdi da ima 3,1 milijardu dolara za ruski gas, a to nije dovoljno.

"Preuzeli smo veliku odgovornost i rizik. Mislimo da bi bilo sasvim pravedno da taj rizik s nama podijele evropski i američki partneri", rekao je Putin u Sočiju na sastanku takozvanog Kluba Valdaja, neformalne grupe političkih stručnjaka za Rusiju u kojoj su i mnogi ljudi sa Zapada koji kritikuju ruskog predsjednika.

Putin je poručio da i "oni daju 1,5 milijardi, barem jedan mjesec", i dodao da je lično tražio od ruskog izvoznika Gasproma da ne traži plaćanje duga od 4,5 milijardi dolara odjednom.

Putin je pozvao EU i Međunarodni monetarni fond (MMF) da Ukrajini daju kredit za rješenje spora sa Rusijom, prije nego što u januaru Kijevu odobre tranšu od tri milijarde dolara pomoći.

"Pomozite Ukrajini, dajte joj kredit na jedan mjesec", rekao je Putin i dodao da su reakcije zasad negativne.

Bonus video: