Porošenko: Mjeriti svoj glas grivnama znači trgovati otadžbinom

Građane je Porošenko pozvao da biraju po savjesti i da imaju na umu da je "glasanje za novac od sada krivično djelo ne samo za one koji plaćaju, već i za one koji prodaju"
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.10.2014. 16:04h

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko pozvao je danas Ukrajince da izađu sjutra na birališta, izražavajući uvjerenje da će poslije vanrednih parlamentarnih izbora biti izabrana "proukrajinska i proevropska" skupština.

"Izabraćemo, najzad, proukrajinski, a ne promoskovski, antikorupcioni, proevropski parlament - Vrhovnu radu", rekao je Porošenko prilikom posjete Černovickoj oblasti, prenosi Ukrinform.

U obraćanju pred izbore, Porošenko je rekao da je stari saziv Rade raspustio "ne samo zato što je dugo bila poslušan instrument u rukama diktatora, i ne samo zato, jer su u njenom sastavu desetine poslanika peta kolona Rusije", nego i zato, jer se "tokom nekoliko mjeseci uvjerio u njen izuzetno nizak reformski potencijal".

"Vrlo je teško davati gas reformama, kada stotine deputata sinhronizovano pritiskaju kočnicu", rekao je ukrajinski predsjednik, izražavajući uvjerenje da će izbori osigurati potpuno "resetovanje" vlasti, obnovu i podmlađivanje parlamenta.

Građane je Porošenko pozvao da biraju po savjesti i da imaju na umu da je "glasanje za novac od sada krivično djelo ne samo za one koji plaćaju, već i za one koji prodaju".

"Mjeriti svoj glas grivnama - znači trgovati otadžbinom, što je sto puta više protivzakonito i grešno dok desetine hiljada ljudi rizikuju život braneći domovinu", rekao je Porošenko.

Pritom je dodao da kriza na istoku Ukrajine može biti rešena samo mirnim i političkim putem.

"Samo putem političkog rješavanja možemo vratiti teritorije gdje vojnog rješenja problema nema i ne može biti", rekao je on, a prenosi UNN.

Ukrajinske agencije prenijele su i obraćanje premijera Arsenija Jacenjuka koji je rekao da će 26. oktobra biti izabran novi parlament "prvi koji treba da garantuje Ukrajini nepromjenjivost kursa ka ujedinjenoj Evropi" i "koji će služiti narodu".

"Treba da dobijemo i dobićemo pravi izraz volje naroda, šta on želi u stvarnosti - polukolonijalno siromaštvo ili nezavisnost svoje zemlje i njen progres, kapitulaciju pred imperijom ili svoju ukrajinsku državu", rekao je on.

Jacenjuk je, takođe, rekao da će kazna za falsifikovanje ili kupovinu glasova biti žestoka.

Bez glasanja na više mjesta u Donjecku i Lugansku

Glasanje na sjutrašnjim vanrednim parlamentarnim izborima neće biti održani u 15 izbornih okruga u Donjeckoj i Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine, saopšteno je danas na internet stranici Centralne izborne komisije, a prenose agencije.

Za glasanje je, kako prenosi UNIAN, formirano 213 okruga, od kojih 21 u Donjeckoj, a 11 u Luganskoj oblasti, dok se u devet od 21 i šest od 11 okruga te dvije oblasti neće glasati.

Izborni listići nijesu poslati u okruge u Donjecku, Gorlovki, Šahtjorsku, Makejevki, u Lugansku, Krasnom Luču, Krasnodonu, Alčevsku i Starobeševu, navodi agencija.

UNIAN navodi da "u skladu sa zakonom o statusu privremeno okupiranih teritorija na Krimu i u Sevastopolju, na kojima ima 12 većinskih okruga, izbori neće biti održani".

Na taj način, od 225 okruga, izbori se neće održavati u 27 okruga, što znači da će u parlamentu biti izabrano najviše 250 od potrebnih 423 poslanika, navodi ukrajinska agencija.

Ruska novinska agencija TAS S podsjeća da je juče koordinatorka parlamentarnih izbornih programa "Opora" Olga Ajvazovska rekla da u Donjeckoj oblasti neće učestvovati na glasanju 1,6 miliona građana, odnosno 49 odsto birača, a u Luganskoj 1,2 miliona odnosno 69 odsto birača.

RIA Novosti prenijela je izjavu predstavnika ukrajinskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost i odbranu Andreja Lisenka da su jedinice "snaga za sprovođenje antiterorističke operacije" uoči izbora pojačale režim obavljanja dužnosti, dodajući da su i predstavnici specijalnih službi na teritorijama Donjecke i Luganske oblasti pojačali svoju aktivnost.

Zbog raspada vladajuće koalicije, ukrajinski predsjednik 25. avgusta raspustio je skupštinu i za 26. oktobar zakazao vanredne izbore.

Samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika planiraju da svoje izbore za predsjednike i poslanike održe 2. novembra.

Galerija

Bonus video: